Studentski Lider klub
StoryEditor

Akademija liderstva unaprijedit će učinkovitost organizacija civilnog društva

05. Listopad 2022.
Sudionici projekta Akademija liderstva za organizacije civilnog društva

Provedeno istraživanje pokazalo je da su glavni problemi s kojima se udruge suočavaju upravljanje vremenom, ljudskim potencijalima i financijskom održivosti pa je edukacija snažno usmjerena upravo na ova područja

S ciljem da se voditeljima udruga koje svojim aktivnostima doprinose boljitku društva osigura stjecanje specifičnih znanja i vještina liderstva, danas je na Visokom učilištu Algebra predstavljen projekt Akademija liderstva za organizacije civilnog društva pokrenut. Riječ je o prvom projektu koji promiče potrebu sustavnog obrazovanja voditelja organizacija civilnog društva za liderske uloge, a kojemu je prethodilo iscrpno istraživanje OCD sektora. Temeljem istraživanja definiran je kurikulum sa setom specifičnih vještina i znanja koji su prepoznati kao ključni za svakog lidera udruge.

U fokusu istraživanja bile su potrebe i izazovi s kojima se udruge svakodnevno susreću, a promatrani su i brojnost udruga, područja njihovog djelovanja, dosadašnja iskustva te dobre prakse. Kroz mnoštvo intervjua s udrugama diljem Hrvatske detektirano je da su glavni problemi organizacija civilnog društva upravljanje vlastitim resursima – ljudskim kadrom, financijama i vremenom te osiguravanje izvora financiranja pa se radionice u okviru projekta, između ostalog, fokusiraju upravo na ova područja.

– Kao i u drugim sferama poslovanja i rada, potrebe za liderskim vještinama rastu. Sektor civilnog društva se razvija, a time raste i značaj i uloga voditelja organizacija koji u izazovnim vremenima nastoje realizirati ciljeve svojih organizacija. Liderstvo nije isto što i menadžment, ono uključuje vještine upravljanja, ali podrazumijeva i cijeli spektar dodatnih vještina – naglasila je dr.sc. Senada Selo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tako će Akademija liderstva kroz video predavanja, višednevnu radionicu i mentorstvo te coaching od studenog 2022. do lipnja 2023. educirati voditelje udruga na području liderstava, poduzetničkih i komunikacijskih vještina, kriznih situacija, digitalnih alata, organizacije, planiranja aktivnosti, financija i mnogih drugih te time ojačati njihov kapacitet za vođenje i unaprijediti učinkovito djelovanje organizacija civilnog društva.

– Želja nam je zajedno sa svim partnerima u projektu kreirati platformu znanja koja će pomoći i poduprijeti stvaranje lidera organizacija civilnog društva za sadašnjost i budućnost. Lidera koji će zajedno nabolje promijeniti naše društvo – dodala je Marijana Šarolić Robić iz Profesionalne mreže žena i muškaraca Hrvatske, koja je nositelj projekta.

image

Maja Brkljačić, Marijana Šarolić Robić, Senada Selo Šabić, Mladenka Majerić

Mapiranje organizacija civilnog društva pokazalo je da u Hrvatskoj postoji više od 53.000 organizacija civilnog društva, od čega su gotovo 52.000 udruge. Od ukupnog broja svih udruga u Hrvatskoj 25 posto ih je registrirano u Zagrebu, a najviše njih – čak 20 posto – bavi se sportskim aktivnostima. Slijede ih organizacije koje se bave promicanjem kulture i umjetnosti, socijalnom djelatnošću te aktivnostima vezanima uz gospodarstvo. 

– Svrha organizacija civilnog društva je stvoriti promjene koje će pomoći ljudima, zajednicama i društvu općenito, a da bi se to moglo ostvariti potrebni su ljudi koji znaju kako autentično, odgovorno i etično voditi te organizacije. Svakodnevni rad organizacija civilnog društva pun je izazova pa je zato potrebno pružiti im podršku te osiguratiprostor za učenje znanja i vještina, razmjenu iskustva i stvaranje novih vrijednosti. Upravo je to cilj Akademije liderstva – osnaživanje i povezivanjeonih koji svakodnevno rade za dobrobit drugih i za bolje i pravednije društvo  – izjavila je Mladenka Majerić, savjetnica za fundraising i menadžment neprofitnih organizacija.

Osim osposobljavanja za razvoj liderskih vještina, u okviru projekta Akademija liderstva za organizacije civilnog društva provest će se i pilot radionica razvijanja liderskog potencijala i rješavanja potreba lokalnih zajednica s djecom u osnovnoj školi. Svima zainteresiranima na raspolaganju će biti i portal Akademija liderstva za organizacije civilnog društva koji će s vremenom služiti kao baza znanja s korisnim materijalima proizašlima iz projekta.

Nositelj projekta je Profesionalna mreža žena i muškaraca Hrvatske, udruga koja promiče izvrsnost u profesionalnom djelovanju žena i muškaraca, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 496.152,93 kuna.

Partneri na projektu su Institut za razvoj i međunarodne odnose koji je proveo istraživanje OCD sektora u Hrvatskoj, Visoko učilište Algebra koje je suodgovorno za kreiranje edukativnih programa i pratećih materijala te drugi partneri korisnici, odnosno udruge civilnog društva.

image

Maja Brkljačić, Marijana Šarolić Robić, Senada Selo Šabić, Mladenka Majerić

23. travanj 2024 15:49