Studentski Lider klub
StoryEditor

Hrvatski telekom i FSB potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju privatne 5G Campus mreže

10. Ožujak 2023.
Potpisivanje ugovora između HT-a i FSB-a

Hrvatski Telekom i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju privatne 5G Campus mreže te praktične primjene rješenja za Pametne tvornice u istraživačko-razvojnom laboratoriju FSB-a.

Kako je priopćeno, privatna 5G Campus mreža na FSB-u koristiti će se za laboratorijske i auditorne vježbe te za izradu završnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova. Jedan od područja primjene 5G mreže je i u Industriji 4.0, stoga će Hrvatski Telekom u istom laboratoriju postaviti i sustav upravljanja proizvodnjom (MES) primjenjiv za digitalizaciju strojeva svih tehnoloških generacija te digitalizaciju procesa proizvodnje.

- 5G tehnologija je neizostavan dio svakog modernog sustava te je, zbog svoje široke primjenjivosti, postala preduvjet za razvoj pametnih industrija i gradova. Hrvatski Telekom u nastojanju da modernizira i digitalizira proizvodne procese hrvatskih tvrtki vidi potencijal Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao centra znanja i ključnog znanstvenog sudionika Industrije 4.0. Uspostavljanjem privatne 5G Campus mreže i praktičnom primjenom rješenja Pametne tvornice u sklopu Smart Factory labosa mladi inženjeri moći će svoje ideje, radove i nova tehnološka rješenja testirati na suvremenoj 5G tehnologiji. Vjerujemo da je upravo suradnja akademske i poslovne zajednice ključ daljnjeg napretka i podizanja konkurentnosti kompletne hrvatske industrije - rekla je Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

- Fakultet intenzivno radi na jačanju partnerstava s inovativnim hrvatskim tvrtkama kroz obostrani transfer tehnologije i znanja, a sve kako bismo naposljetku pripremili buduće inženjere za suvremeno tržište rada, odnosno rad s modernim tehnologijama i modernim poslodavcima. U tom kontekstu posebno se ističe uloga FSB-a u svjetlu Industrije 4.0 i pametnih tvornica. Partnerskim ugovorom s  Hrvatskim Telekomom Fakultet dobiva na raspolaganje privatnu komunikacijsku mrežu putem tehnologija 4G i 5G koja će biti instalirana u novoosnovanom Campus Network istraživačko-razvojnom laboratoriju te priliku za intenziviranje poslovne I razvojne suradnje. Ustupanje opreme  omogućit će istraživačima i studentima rad na najmodernijim komunikacijskim tehnologijama.  Sve navedeno znatno jača kapacitete naših laboratorija u području istraživanja, razvoja i inovacija, a samim time doprinosi unapređenju nastave na svim razinama studija Fakulteta. Na kraju, rezultati ovih istraživanja su doktorske disertacije te znanstveni članci u renomiranim znanstvenim i stručnim časopisima što doprinosi međunarodnoj vidljivosti Fakulteta - naglasio je dekan FSB-a Zdenko Tonković.

FSB će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja Industrije 4.0, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža čime će se potaknuti obuhvatniji rad na znanstveno-istraživačkim projektima. Također, implementacijom sustava upravljanja proizvodnjom (MES) iz projekta Pametnih tvornica na edukacijsku proizvodnu liniju FSB-a moći će se pratiti prednosti digitalizacije proizvodnje.

- Krajem 2019. godine na Fakultetu je započeo projekt razvoja modularnog ekspertnog sustava za uspostavljanje diskretnih proizvodnih procesima temeljenim primjeni Smart Factory načela. Na Zavodu za industrijsko inženjerstvo instalirana je najbolja i najsuvremenija oprema iz područja Smart Factoryja koja će nakon povezivanja s privatnom komunikacijskom mrežom omogućiti studentima, postdiplomantima, gospodarstvenicima razvoj novih znanja i iskustava koji će kasnije primijeniti na svojim radnim mjestima i tako digitalnom transformacijom modernizirati industriju Republike Hrvatske. U ovom laboratoriju očekujemo razvoj novih inovativnih rješenja, start-up kompanija te međunarodnih EU projekata koji će osigurati visoku poziciju i našeg fakulteta ali i gospodarstva Republike Hrvatske, kako u Europi tako i u svijetu - rekao je voditelj projekta Smart Factory Nedeljko Štifanić.

Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće i razvija diljem Europe s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

26. travanj 2024 00:04