Studentski Lider klub
StoryEditor

Kako je raditi u poslovnom novinarstvu?

27. Travanj 2023.
foto Ratko Mavar
Na poziv profesora Igora Weidlicha, koji je i glavni urednik studentskih novina Global, Liderova novinarka Donatella Pauković govorila je studentima treće godine novinarstva kako je raditi u poslovnom novinarstvu i kako je u pandemijsko vrijeme počela u Lideru

Kako je to raditi u svojoj struci, stjecati poznanstva i stvarati vlastiti put u novinarstvu, mladim je novinarskim nadama Fakulteta političkih znanosti Sveučilištu u Zagrebu ispričala Liderova novinarka Donatella Pauković. Na poziv profesora Igora Weidlicha, ujedno glavnog urednika studentskih novina Global, studentima treće godine novinarstva ispričala je kako je raditi u poslovnom novinarstvu i kako je u pandemijsko vrijeme, kad su mnogi stezali remen i otpuštali zaposlenike, dobila posao u Lideru.

– I ja sam jednom bila na vašemu mjestu, a sigurna sam da ćete i vi jednoga dana biti na mome – poručila je Liderova novinarka zainteresiranim studentima.

image
foto Ratko Mavar

Pauković je govorila o tome kako je Lider proširio svoj doseg na mnogo platformi, uključujući Instagram, LinkedIn i TikTok, čime se bavi uz tiskano novinarstvo, zatim kako mlade snage mijenjaju dinamiku i uvode novosti u radno okružje te kako se nakon završetka studija snaći u ekonomskim temama koje ne prate glavnostrujaški mediji.

Sve je to budućim novinarima približila na iznimno poučan način objašnjavajući im pritom koliko je važna dobra organizacija vremena. Od radnog vremena i dnevnih kolegija preko službenih putovanja do uspostave kontakata, studenti su bili zainteresirani za sva područja rada u profesiji za koju će mnogi reći da ‘nema tu kruha‘. Iako je tek na početku svoga profesionalnog puta, ‘uz malo truda‘, kako je istaknula Pauković, ‘itekako se može pronaći posao u medijima‘. 

image
foto Ratko Mavar
23. travanj 2024 15:23