Studentski Lider klub
StoryEditor

Mladi robotičari uspješni na europskom RoboCupu u Portugalu uz potporu DOK-ING-a

15. Lipanj 2022.
Mladi robotičari na europskom RoboCupu uz potporu DOK-ING-a

Mladi hrvatski robotičari ostvarili su zavidne rezultate na trećem europskom RoboCupu u portugalskom gradu Guimarãesu, navodi se u priopćenju. Motivirani učenici svojim su radom i postignućima još jednom potvrdili da se Hrvatska s razlogom nalazi na samom europskom vrhu po pitanju znanja iz robotike. DOK-ING je kao tvrtka s ekspertizom u području robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene prepoznala i sponzorstvom podržala mlade robotičare.

– Razvoj robotike i digitalnih sofisticiranih rješenja okosnica su željene transformacije poslovnih procesa, obrazovanja, društva, ali i cjelokupne globalne budućnosti kojoj težimo. Iznimno smo ponosni što potičemo mlade perspektivne snage, baš kao što je to srednjoškolac Jakov Džijan kojeg smo ove godine sponzorirali. Vjerujemo da na taj način doprinosimo povećanju konkurentnosti na tehnološkom tržištu te unaprjeđenju inovativnih znanstvenih područja u Hrvatskoj, ali i šire – naglasio je Gordan Pešić, član Uprave DOK-ING-a.

Trećo Europski RoboCup okupio je sudionike iz 21 zemlje s više od 150 timova koji su se natjecali u okviru brojnih robotičkih kategorija. Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 40 natjecatelja i natjecateljica u 14 timova iz cijele Hrvatske, uz podršku 11 mentora. Čak sedam timova kući se vratilo s vrijednim priznanjima – četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano odličje odraz su uspješnosti hrvatskih robotičara. Tri tima zauzela su visoko četvrto mjesto i samo ih je malo sreće dijelilo od osvajanja glavnih odličja. Među njima su robotičari Jakov Džijan, Ivan Matošević i Goran Vukmanović koji su u kategoriji Rescue Maze odmjerili snage s talentima iz cijele Europe.

– Oduševljen sam što smo moj tim i ja imali priliku, nakon dvije pandemijske godine, uživo pokazati vještine i sposobnosti s kojima smo ostvarili odlične rezultate. Natjecanja iz robotike su idealna za stjecanje novog iskustva i stvaranje novih prijateljstava. Uistinu sam zahvalan DOK-ING-u što mi je omogućio sudjelovanje na ovogodišnjem RoboCupu – istaknuo je Jakov Džijan, učenik zagrebačke XV. gimnazije.

16. travanj 2024 17:41