Studentski Lider klub
StoryEditor

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija za prestižni Europski Forum Alpbach - powered by KEKS Pay

19. Svibanj 2022.
Alpbach stipendije

Među govornicima brojna su globalno poznata imena poput Jeffreya Sachsa i Yanisa Varoufakisa koji će u austrijskom Alpbachu podijeliti svoje viđenje aktualnih društveno-političkih pitanja

Klub Alpbach Hrvatska je raspisao natječaj za dodjelu stipendija za prestižni Europski Forum Alpbach. Ovogodišnje se izdanje održava od 20. kolovoza do 2. rujna kada u austrijski Alpbach dolaze mladi lideri iz cijelog svijeta. 

- Kao udruga Klub Alpbach Hrvatska želimo mladim ljudima pružiti priliku za sudjelovanje na Europskom Forumu Alpbach gdje će moći izraziti interes za šira društvena pitanja na međunarodnom planu i steći znanja koja ponosno mogu primijeniti u svom daljnjem razvoju i karijeri. Posebno me veseli što naš klub alumnija iz godine u godinu postaje bogatiji za nove članove koji su danas istaknuti pojedinci u poslovnom, društvenom i političkom svijetu - istaknuo je Riki Pahlić, predsjednik Kluba Alpbach Hrvatska.

Europski Forum Alpbach je interdisciplinarna platforma za znanost, politiku, poduzetništvo i kulturu na kojoj međunarodni stručnjaci i mladi iz cijelog svijeta razmjenjuju znanja i iskustva o relevantnim društveno-političkim pitanjima današnjice. Dosad je na forumu sudjelovalo preko 150 sudionika iz Hrvatske, a ove će godine okupljeni imati priliku čuti kako aktualne teme vide svjetski poznati ekonomist Jeffrey Sachs, bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis i brojna druga globalno poznata imena. Sudjelovanjem na događanju stipendisti iz Hrvatske moći će se aktivno uključiti u rasprave o budućnosti Europe i svijeta, s prominentnim gostima te sudionicima foruma iz stotinjak država svijeta.

“Kao netko tko je dva puta bio na Europskom Forumu Alpbach mogu reći da EFA mladima pruža nove mogućnosti za učenje i umrežavanje po čemu je jedinstvena u Europi. Uz sudjelovanje vrhunskih profesionalaca i gostiju iz cijelog svijeta, na forumu su posebno popularni neformalni dijelovi koji omogućavaju otvoren i izravan dijalog mladih sa stručnjacima koji daju sjajan uvid u teme. To je nešto zašto je EFA popularna već preko 70 godina, a za naš Klub važno je da na njemu sudjeluje što više mladih iz Hrvatske, kako bi i mi bili uključeni u rasprave”, dodao je Tomislav Leko, član Upravnog odbora Kluba Alpbach Hrvatska.

Platforma je pokrenuta 1945. godine, otkad se u impresivnim austrijskim Alpama okupljaju vodeći stručnjaci iz poslovnog svijeta, politike, međunarodnih odnosa, akademske zajednice, civilnog društva i kulture. Stipendiste očekuje bogat program koji uključuje seminare, konferencije iz područja financija, tehnologije, klimatskih promjena, sigurnosti te demokracije i prava, neformalnih formata (fireside chats, retreats, hikes) kao i sportskih, društvenih i kulturnih događaja. Europski Forum Alpbach karakterizira bogat program, a koliko je događaj globalno značajan svjedoči popis govornika na prethodnim izdanjima koji, između ostalih, uključuje bivšeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, bivšeg predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barossa i nobelovca Jean-Marie Lehna.

Zainteresiranima je na raspolaganju 7 stipendija u pojedinačnoj vrijednosti od 2.500 eura koje uključuju sudjelovanje na Europskom Forumu Alpbach, dnevni džeparac, smještaj s doručkom, javni prijevoz te posjete lokalnim turističkim atrakcijama. Prijaviti se mogu studenti i mladi profesionalci u dobi do 30 godina ispunjavanjem prijavnice na linku do 5. lipnja u 23:59. Selekcijski odbor potom će odabrati kandidate koje će pozvati na intervju, a svi prijavljeni kandidati dobit će obavijest o konačnim rezultatima nakon zaključenja natječaja. 

19. travanj 2024 17:05