Studentski Lider klub
StoryEditor

Otvoreno natjecanje Battle of Minds posvećeno mladim kreativcima s inovativnim idejama

21. Lipanj 2023.
Milan Bjelanović

Mladi iz Hrvatske s poduzetničkim rješenjima za kreiranje održive budućnosti mogu i ove godine sudjelovati u globalnom programu BAT-a Battle of Minds za koji će prijave biti otvorene do kraja mjeseca, odnosno 30. lipnja.

Natjecanje je pokrenuto s ciljem da se studentima i onima koji su diplomirali u posljednjih pet godina pruži prilika za stvaranje pozitivnih promjena i osvajanje vrijednih nagrada. Najbolji na lokalnom nivou osvojit će novčanu nagradu ili stručnu praksu u BAT-u, dok će pobjednici na globalnom nivou dobiti čak 50.000 funti.

BAT na globalnoj razini jednom godišnje organizira ovo natjecanje u kojem Hrvatska sudjeluje drugi put. Osim Hrvatske, natjecanje se provodi u još 30 zemalja iz cijelog svijeta čiji se timovi sastoje od najmanje dva, a najviše četiri člana. Natjecatelji moraju predstaviti inovativne ideje za rješavanje okolišnog, društvenog i upravljačkog, odnosno ESG izazova.

Četiri ESG izazova

Nakon što formiraju svoje timove, natjecatelji trebaju odabrati jednu od četiri zadane teme programa koje su: tehnologija, ekologija, energetika i inkluzivnost. Tehnološki izazov podrazumijeva upotrebu najnovijih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija te proširena i virtualna stvarnost, u svrhe kreiranja održivijeg svijeta. Natjecatelji koji odaberu ekološki zadatak trebaju osmisliti što bi napravili kako bi smanjili emisije ugljičnog dioksida. Sudionici zainteresirani za obnovljive energije mogu kreirati inovaciju koja bi naš planet učinila ‘zelenijim‘, a osljednji izazov odnosi se na pronalaženje rješenja za kreiranje inkluzivne kulture na radnom mjestu kroz primjenu tehnologija i inovacija.

– U BAT-u iznimno puno pažnje posvećujemo pronalasku motiviranih talenata, a kroz kontinuirani razvoju karijere nudimo izazove za pojedince različitih interesa. Projektima poput ovoga želimo nagraditi kreativce s inovativnim idejama koji nam mogu pomoći u transformaciji poslovanja i našem cilju izgradnje Boljeg sutra (A Better TomorrowTM)  izjavio je Milan Bjelanović, Adria Cluster HR Manager.

Od čega se rješenje treba sastojati?

Tim treba pripremiti kratki uvod koji izazov su odabrali i zašto, kao i što ideja ili proizvod koji su kreirali predstavlja. Važan segment prezentacije je i usklađenost proizvoda s tržištem, odnosno treba pokazati postoje li informacije koje ukazuju na realnu potrebu predloženog rješenja. Potebno je navesti tko je potencijalna konkurencija ili kako će se industrija koju su odabrali razvijati u budućnosti te istaknuti na koji način rješenje doprinosi unaprjeđenju ESG utjecaja. Također, ovo poslovno rješenje mora imati i segment o načinu financiranja.

Ideje ocjenjuju lokalni timovi među kojima su menadžeri kompanije BAT. Pri ocjenjivanju, oni će se usredotočiti na kvalitetu predložene ideje, prezentacije, ali i liderske vještine natjecatelja. U slučaju da se rješenje pokaže kao uspješno, tim nastavlja natjecanje na regionalnom nivou gdje predstavlja svoju zemlju.

11. svibanj 2024 13:43