Studentski Lider klub
StoryEditor

Poduzetni studenti: Zbog straha od nezaposlenosti pobjegli u poduzetništvo

17. Rujan 2022.
Josip Marasović, Nikolina Barada, Zvonimir Jukić i Slaven Damjanović

Ako si uporan i motiviran, ni studentske obveze ni financijske zapreke ne mogu te spriječiti u ostvarenju poduzetničkih ideja, istaknuli s studenti na panel-raspravi tijekom Festivala tehnologije i poduzetništva u Splitu

Na panel raspravi tijekom Festivala tehnologije i poduzetništva u organizaciji udruge Split Tech City, koji se prošli tjedan održao u Ljetnom kinu Bačvice, nekoliko članova splitskog Studentskog poduzetničkog inkubatora priznalo je da ih je u poduzetničke vode natjerao strah od nezaposlenosti nakon fakulteta.

Kada je shvatio da ga ne čeka blistava karijera u struci, kemijski inženjer Zvonimir Jukić na trećoj je godini studiranja na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu odlučio pokrenuti obrt UNIcompoST.

– Tada sam počeo razmišljati što i kako, zanimati se za poduzetništvo. Nisam baš osoba koja se voli ukalupiti u neke sustave, pa sam kreirao svoj sustav – rekao je Jukić, koji danas u svom obrtu razvija rješenja za kružnu ekonomiju kroz obradu biootpada i uzgoj bilja, ali i educira o gospodarenju otpadom i zelenim tehnologijama.

Manje partijanja, više rada

Po završetku diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2016. godine, Josip Marasović pokrenuo je tvrtku Sailboat RC za dizajniranje i proizvodnju profesionalnih radio upravljanih jedrilica, a kaže da je studentske i poduzetničke obveze moguće uskladiti kada student 'odluči manje partijati'. Nije se vidio u korporativnom penjanju, pa je na zadnjoj godini studija, kada je imao manje fakultetskih obveza, odlučio pokrenuti tvrtku.

Svo slobodno vrijeme tijekom studija na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje svoju je ideju uložio i Slaven Damjanović, vlasnik tvrtke Field data, koja stoji iza brendova eAgrar i Glamos temeljenih na internet of things (IoT) tehnologiji. Motiv za ulazak u poduzetništvo bila mu je želja za učenjem.

– Kad pogledam unazad teško je ili gotovo nemoguće povezati ozbiljno poduzetništvo i studentske obveze – rekao je Damjanović, koji je u svoj projekt krenuo krajem preddiplomskog studija, pa ga je na diplomskom studiju ipak malo stavio sa strane dok nije položio sve teže kolegije.

Spas u natjecanjima

Otkrio je i da je sve krenulo s jednim studentskim natjecanjem za elektroniku.

– Krenuli smo od studentskog natjecanja, nagrada je bila 3000 kuna za drugo mjesto, s čime smo kupili osnovnu opremu. Ima i kvalitetnijih i manje kvalitetnih natjecanja, a kvalitetna su jer možete upoznati ljude koji se bave sličnim stvarima, dobije se povratna informacija, ali i hladan tuš – opisao je svoja iskustva Damjanović i savjetovao mladima da rade na nečemu što vole, primjerice na nekom vlastitom projektu.

Financije su im predstavljale velik problem, s obzirom na to da studenti ionako nemaju previše novca, ali su im uz studentska natjecanja pomogli i razni sveučilišni, gradski i županijski natječaji.

I Nikolina Barada, studentica financijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, svoje je vrijeme uložila i u startup Evala, aplikaciju za kreiranje jedinstvenih turističkih tura. Iako njoj troškovi nisu toliko veliki, vjetar u leđa ​ su joj dali prvo mjesto na natjecanju Hack4Split i pobjeda na natjecanju Studentskoga poduzetničkog inkubatora, koji su je izravno plasirali u finale ovogodišnjega međunarodnog sveučilišng startup-natjecanja 'STup!'.

24. travanj 2024 05:46