Studentski Lider klub
StoryEditor

Susret znanosti i gospodarstva na EFOS-u u Osijeku

17. Studeni 2022.
efos osijek

Tržište rada i postpandemijski oporavak tema su rasprave akademske, poslovne i političke zajednice idućeg tjedna na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Ekonomski fakultet u Osijeku će u ponedjeljak 21. studenoga ugostiti šesti po redu Susret znanosti i gospodarstva uz krovnu temu „Tržište rada i postpandemijski oporavak: restrukturiranje, fleksibilnost i otpornost?“. U organizaciji ove tradicionalne stručno-znanstvene manifestacije EFOS-a također će sudjelovati Hrvatska udruga poslodavaca te Alumni Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a svoj će obol u vidu pokroviteljstva dati i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske. Pritom će upravo o temi tržišta rada Republike Hrvatske i postpandemijskom oporavku govoriti državni tajnik u Ministarstvu, Ivan Vidiš.

Cjelokupna manifestacija ima za cilj potaknuti raspravu oko ključnih problema hrvatskog tržišta rada, problematike strukturne nezaposlenosti i njezinih dugoročnih posljedica te mjera koje u kraćem i dužem roku mogu rezultirati poboljšanjem stanja na tržištu rada, iz pozicije ponude, ali i potražnje. Uz to, cilj VI. Susreta znanosti i gospodarstva također je ponuditi odgovore na pitanja vezana uz problematiku uzroka i posljedica sveprisutnog jaza između poslovne i akademske zajednice te ključnih izazova sustava upravljanja karijerom, ali i prikazati poglede iskusnih poduzetnika i karijernih savjetnika te mladih poduzetnika na stanje hrvatskog tržišta rada i pristupa obrazovanju.

O tome će tijekom tematskih rasprava govoriti Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH, prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Velimir Vilović, član Uprave, Nexe d.d., Jozo Ljubičić, član Uprave, Žito d.o.o. te brojni drugi stručnjaci.

- Ekonomski fakultet u Osijeku je do sad u suradnji s HUP-om održao pet Susreta znanosti i gospodarstva, uslijed čega je, između ostaloga, do sad realizirano preko 326 dobrovoljnih studentskih praksi, a Fakultet je uspostavio i suradnju s regionalnim koordinatorima pet županija Regije, kako bi se studentima omogućila i praksa iz područja strateškog planiranja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Konkretni i kvalitetni rezultati poput navedenih, nedvojbeno su najbolji dokaz važnosti ovakvih Susreta znanosti i gospodarstva, odnosno akademske i poslovne zajednice koje udruženim snagama zaista mogu činiti, a na posljetku kontinuirano i čine pozitivne promjene na domaćem tržištu rada -  istaknula je izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar, izvanredna profesorica na EFOS-u i organizatorica VI. Susreta znanosti i gospodarstva.

22. studeni 2022 10:16