Tehno
StoryEditor

Europska komisija odobrila mađarsku potporu za tvornicu baterija

22. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Mađarska je ishodila dozvolu Europske komisije za najavljenih 209 milijuna eura potpore južnokorejskoj tvrtki SK Innovation za gradnju tvornice baterija za električna vozila.

Tvornica litij-ionskih baterija i baterijskih modula za električna vozila u Ivancsi imat će kapacitet od 30 gigavata i trebala bi zaposliti najmanje 1.900 radnika. Mađarski ogranak SK Innovationa uložit će u projekt 1,623 milijardi eura.

Južnokorejska kompanija opskrbljuje baterijama električne automobile Volkswagena, Ford Motora, Hyundai Motora i drugih proizvođača vozila, a pogon u Ivancsi počela je graditi početkom prošle godine.

Mađarska državna potpora gradnji tvornice u regiji Közép-Dunántúl ispunjava uvjete o potpori ekonomskom razvoju i zapošljavanju u slabije razvijenim regijama i o poticanju regionalne kohezije na jedinstvenom europskom tržištu, konstatira EK u priopćenju.

Budimpešta će potporom južnokorejskoj tvrtki pomoći u otvaranju radnih mjesta i ekonomskom razvoju regije, primjećuje EK, dodavši da bi SK Innovation bez te pomoći možda bio izabrao lokaciju u razvijenijoj europskoj regiji.

Pozitivni učinci projekta u regionalnom razvoju nedvojbeno nadmašuju moguće narušavanje tržišnog natjecanja državnom pomoći, zaključio je Bruxelles.

25. travanj 2024 22:42