Tehno
StoryEditor

Francuska zabranila prodaju iPhonea 12 zbog radijacije

13. Rujan 2023.
shazam aplikacija

 pple mora prestati prodavati iPhone 12 u Francuskoj budući da razina zračenja premašuje propisani plafon, izjavio je državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien.

Francuski regulator ANFR obavijestio je Apple da je odlučio zabraniti prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije (SAR) malo iznad zakonom propisanog plafona, naveo je Barrot u razgovoru za pariški list, objavljenom u utorak.

Apple nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira tu informaciju.

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, dodao je francuski dužnosnik.

- Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna, a ako to ne naprave, spreman sam naložiti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove -  naglasio je Barrot.

Europska unija utvrdila je plafon za SAR, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima.

Francuski ANFR proslijedit će rezultate testova regulatorima u drugim članicama EU. 

- U praktičnom smislu, odluka bi mogla imati efekt grude snijega - rekao je Barrot.

U 2020. Francuska je dopunila propise koji od trgovaca zahtijevaju da na pakiranjima prikažu razinu zračenja proizvoda na mobitelima, tabletima i drugim elektroničkim uređajima, podsjeća Reuters.

16. srpanj 2024 11:33