Tehno
StoryEditor

Google preimenovao Bard u Gemini u napetoj borbi s OpenAI-jem

09. Veljača 2024.
Bard je sada Geminifoto Shutterstock

Alphabet, odnosno Google, promijenio je brend svog chatbota i izbacio novi plan pretplate koji će ljudima omogućiti pristup njegovom najsnažnijem modelu umjetne inteligencije, stavljajući ga u izravnu konkurenciju s konkurentskim OpenAI-jem.

Googleov chatbot, koji je do sada bio poznat kao Bard i bio je njegov odgovor na OpenAI-jev ChatGPT, sada će se zvati Gemini. Verzija će i dalje biti dostupna besplatno, ali oni koji su spremni platiti 19,99 dolara za mjesečnu pretplatu dobit će pristup Googleovom najnaprednijem alatu, Geminijevom modelu Ultra 1.0 koji postaje dostupan široj javnosti u četvrtak i trebao bi bolje raditi kada je riječ o složenijim zadacima kao što su kodiranje te logičko zaključivanje, priopćila je tvrtka.

Ovaj potez još je jedan Googleov pokušaj da pronađe pravi poslovni model za svoja ulaganja u AI, koja su otvorila nove strateške prilike na tržištu, ali također zahtijevaju ogromnu računalnu snagu i druge resurse. Glavna financijska direktorica Alphabeta, Ruth Porat, rekla je tijekom telefonskog razgovora s Bloombergom prošlog tjedna da će Alphabetova kapitalna potrošnja ove godine biti ‘primjetno veća‘ nego 2023.

Nudeći besplatne i plaćene verzije svog chatbota, ne možemo pobjeći od zaključka da Google oponaša strategiju OpenAI-ja, koji naplaćuje 20 dolara mjesečno za premium verziju ChatGPT-a. Udruživši se s Microsoftom radi uvođenja generativne umjetne inteligencije u tražilicu Bing, OpenAI je predstavljao prijetnju Googleovoj osnovnoj djelatnosti u pretraživanju potrošača, tržištu kojim je dominirao desetljećima.

Ipak, Google donosi značajne prednosti. Korisnici koji plate pretplatu Google One AI Premium moći će koristiti Gemini u popularnim proizvodima kao što su Gmail i Google Docs, što za sada nije moguće s ChatGPT-jem. 

Tijekom demonstracije, Googleovi rukovoditelji pokazali su kako ljudi mogu komunicirati s Gemini koristeći tekst, govor i slike. Na primjer, netko kome je probušena guma mogao bi fotografirati nesreću i zatražiti savjet.

- Mislim da je to super važan prvi korak prema izgradnji pravog pomoćnika s umjetnom inteligencijom - rekla je Sissie Hsiao, potpredsjednica i generalna direktorica Googlea.

Gemini će biti dostupan putem posebne aplikacije za Android, dok će za korisnike iPhonea biti utkan u Googleovu aplikaciju. Oba će biti dostupna u četvrtak u SAD-u na engleskom jeziku, nakon čega će s klasičnim zakašnjenjem usluga svanuti i u Europi. Hsiao je već i sama rekla da Google radi na lansiranju proizvoda na više jezika i zemalja.

Za korisnike koji se odluče, Gemini će u nekim slučajevima zamijeniti Google Assistant, glasovnog digitalnog pomoćnika kojeg je Google implementirao u brojne proizvode i usluge. Stotine zaposlenika koji su radili na Google Assistantu otpušteno je prošli mjesec. Hoće li tu radnu snagu nadoknaditi nova koja će raditi na Geminiju, to nam je tek za otkriti. 

28. travanj 2024 00:44