Tehno
StoryEditor

Musk želi potpuno preuzeti Twitter i za to nudi 43 milijarde dolara

14. Travanj 2022.
Elon Musk

Izgleda da priča o vlasničkom udjelu Elona Muska u Twitteru još nije završila jer je Musk dao ponudu za kupnju 100 postotnog udjela Twittera. Kako prenosi Techcrunch, milijarder je spreman platiti 54,20 dolara po dionici društvene mreže što bi ukupno iznosilo 43,4 milijarde dolara za potpuno preuzimanje.

Musk je u poruci Bretu Tayloru, predsjedniku uprave Twittera, kazao da je njegovo ulaganje u tvrtku bilo potaknuto mišljenjem da je Twitter platforma koja omogućuje slobodu govora te da je sloboda govora društveni imperativ demokraciju. No, naveo je da sada želi kupiti cijelu mrežu jer 'tvrtka u sadašnjem obliku neće ni napredovati ni služiti društvenom imperativu', a to može samo ako je u privatnom vlasništvu.

- Kao rezultat toga, nudim 100 postotnu kupnju Twittera za 54,20 dolara po dionici, što je 54 posto više no što je dionica vrijedila dan prije nego što sam počeo ulagati u Twitter i 38 posto više u odnosu na dan prije nego što je moje ulaganje javno objavljeno. Ovo je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih preispitati svoju poziciju kao dioničara - naveo je Musk.

Navodi iz poruke su također predstavljeni kao izvješće financijskom regulatoru, prenosi Techcrunch.

Promišljeno odbijanje Upravnog odbora

Podsjetimo, Twitter je 4. travnja potvrdio da je Musk stekao značajan udio dionicama društvene mreže te da je kupnjom 9,2 posto udjela u tvrtki postao najveći dioničar Twittera. Potom je sljedećeg dana tvrtka objavila da će se milijarder pridružiti Upravnom odboru tvrtke, no to se nije dogodilo jer je Musk ponudu odbio.

Nakon što je Musk odbio poziciju u Upravnom odboru, počela su nagađanja potencijalnih razloga, a jedan od mogućih koji se spominjao je bila činjenica da kao član odbora Musk ne bi smio posjedovati više od 14,9 posto tvrtke. Zbog toga su mnogi nagoviještali da će Musk krenuti u kupnju cijele tvrtke. 

Inače, Musk, koji je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, prema Forbesu trenutno vrijedi 273,6 milijardi dolara, a kupnja Twittera bi za njega predstavljala značajno ulaganje.

07. prosinac 2022 01:31