Tehno
StoryEditor

Nvidia pretekla Alphabet po tržišnoj vrijednosti

16. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Proizvođač čipova Nvidia nadmašio je tržišnom vrijednošću vlasnika Googlea Alphabet i zauzeo treće mjesto na američkoj ljestvici, iza Microsofta i Applea. Nvidijina tržišna kapitalizacija porasla je u srijedu na 1,83 bilijuna dolara, potaknuta snažnom potražnjom za čipovima za servere s umjetnom inteligencijom (AI). Alphabetova kapitalizacija iznosila je pak 1,82 bilijuna dolara. Cijena Nvidijine dionice porasla je za 2,5 posto, na 739 dolara. Alphabetova dionica zaključila je pak trgovinu na 145,94 dolara.

U utorak Nvidija je zahvaljujući skoku dionice od tri posto pretekla Amazon čija je tržišna kapitalizacija iznosila 1,80 bilijuna dolara. Samo u ovoj godini cijena Nvidijine dionice poskočila je zahvaljujući procvatu umjetne inteligencije za 49 posto. U 2023. više je nego utrostručena. Kompanija proizvodi čipove za servere s AI-jem koje koriste softverske tvrtke i pružatelji usluga u oblaku.

Nvidijini H100 čipovi tražena su roba među vodećim akterima u sektoru generativne umjetne inteligencije. Prema tvrtki za financijske usluge DA Davidson, Microsoft i Meta potrošili su lani na njih po 4,5 milijarde dolara. Prije procvata AI-ja Nvidia je bila poznata po grafičkim karticama za računala za igrice.

18. lipanj 2024 05:05