Tehno
StoryEditor

Pad tehnološkog diva: Amazon izgubio trilijun dolara tržišne vrijednosti

10. Studeni 2022.

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon prva je javna tvrtka na svijetu koja je izgubila trilijun dolara tržišne vrijednosti. Kombinacija rastuće inflacije, pooštravanja monetarne politike i razočaravajućih poslovnih rezultata pokrenula je povijesnu rasprodaju dionica poznate kompanije.

Dionice tvrtke Jeffa Bezosa pale su u srijedu za 4,3 posto gurnuvši njezinu tržišnu vrijednost na oko 879 milijardi dolara s rekordnih 1,88 trilijuna koliko je iznosila u srpnju prošle godine.

Cijela je ova godina obilježena padom dionica tehnoloških tvrtki, a strahovi od recesije dodatno su prigušili raspoloženje nekada najbogatijeg sektora. Pet najvećih američkih tehnoloških tvrtki uključujući Apple, Microsoft, Teslu, Alphabet pa samim time i Amazon zajedno su izgubile gotovo 4 trilijuna tržišne vrijednosti od početka godine.

Amazon je ovu godinu proveo prilagođavajući se naglom usporavanju rasta e-trgovine s obzirom da su se kupci vratili navikama prije pandemije. Njegove dionice pale su gotovo 50 posto zbog usporavanja prodaje te visokih troškova i kamata. Samim time se Bezosovo bogatstvo smanjilo za oko 83 milijarde dolara.

Tvrtka za e-trgovinu najavila je prošlog mjeseca i najsporiji rast prihoda za blagdansko tromjesečje u povijesti tvrtke jer kupci smanjuju svoju potrošnju slijed gospodarske neizvjesnosti. To je poslalo njegovu tržišnu vrijednost ispod trilijun dolara prvi puta od porasta tehnoloških dionica u početku pandemije prije više od dvije godine.

‒ Posvuda vidimo znakove da su, ponovno, budžeti kupaca tijesni. Inflacija još uvijek visoka, a troškovi energije dodatno uzrokuju probleme. Pripremamo se za razdoblje sporijeg rasta, poput većine tvrtki ‒ rekao je financijski direktor Amazona Brian Olsavsky novinarima krajem prošlog mjeseca.

22. travanj 2024 00:08