Tehno
StoryEditor

Prljavi razvoj zdravog šećera od nezdravih sirovina

17. Travanj 2022.

U bioreaktore američke tvrtke Bonumose za koji će mjesec uliti maltodekstrin, zloglasnu inačicu visokofruktoznoga kukuruznog sirupa kalorijski sličnu konzumnom šećeru, kako bi dobili 'rijetki šećer' tagatozu. Primjena upravo tog sastojka obećava revoluciju u prehrambenoj industriji, ako je vjerovati zagovornicima enzimske tehnologije koju upotrebljava Bonumose.

Tagatoza je potrošačima poznata iz umjetnih zaslađivača, ali je njezina proizvodnja skupa, a zbog načina na koji se metabolizira može, tvrde njezini zagovornici, poboljšati zdravlje zuba i probavu te stabilizirati razinu inzulina. Drugim riječima, Bonumose kani proizvodnju drastično pojeftinititi i obećava omogućiti stvaranje zdravih slatkiša od nezdrave sirovine.

Jedan je od njegovih ulagača kompanija Hershey, tvorac brendova kao što su M&M's i Kit Kat, ista ona koju prozivaju da ne mari za održivu i etičnu trgovinu kakaom, a lani je i optužena da je iskorištavala djecu kao roblje na plantažama u Obali Bjelokosti.

Pričama o prljavštinama oko novog pothvata tu nije kraj. Bonumoseova tehnologija nastala je u američkoj tvrtki kineskog bionženjera Yi-Heng Percivala Zhanga. Njegov je laboratorij prije 15-ak godina pokrenuo tvrtke za razvoj baterija za pametne telefone na šećerni pogon, upotrebu šećera za proizvodnju vodika za automobile i medicinu. Danas životari u Kini nakon što je u Virginiji odslužio dvogodišnju kaznu uvjetnog zatvora zbog urote za prijevaru američke vlade, davanja lažnih izjava i opstrukcije pravde.

U časopisu MIT Technology Review, koji je vijest i objavio, piše kako tvrdi da je opljačkan i žali zbog svojih poslova s američkom vladom i bivšim poslovnim partnerom Edom ​​Rogersom. Potonji je suosnivač i glavni izvršni direktor Bonumosea.

38 posto manje kalorija od saharoze, tj. bijelog šećera, a 92 posto njegove slatkoće ima tagatoza, monosaharid heksoze koji se u malim količinama nalazi u voću, nekim žitaricama i mlijeku. Njezin je glikemijski indeks (GI) samo tri, GI saharoze 68, a fruktoze 24

23. travanj 2024 08:36