Tehno
StoryEditor

Prvi čovjek cijepljen protiv raka, a gdje je tvornica cjepiva?!

28. Svibanj 2022.

Australska kompanija Imugene Limited, koja se bavi imunoonkološkom terapijom, i američki biomedicinski istraživačko-edukacijski centar City of Hope objavili su ovih dana kako su cijepili prvog pacijenta virusom protiv raka. Anonimni bolesnik u prvoj fazi kliničkog ispitivanja dobio je dozu novostvorenog virusa punog naziva CF33-hNIS Vaxinia.

Taj onkolitički virus, objasnili su istraživači, u pretkliničkim se laboratorijskim ispitivanjima i u pokusima na životinjama iskazao u smanjivanju raka debelog crijeva, pluća, dojke, jajnika i gušterače. Može li virus Vaxinia ubiti karcinom, u prvoj će fazi testirati na stotinu onkoloških bolesnika diljem SAD-a.

Svi ispitanici, objavljeno je, imaju metastaze ili uznapredovale zloćudne tumore i svaki je od njih već liječen nekom od najmanje dvije terapije, recimo, kemoterapijom i zračenjem. Istraživači planiraju pacijente podijeliti u dvije skupine. Jednoj će kao lijek dati Vaxiniju, a druga će skupina dobiti još i lijek za imunoterapiju. Zasad će se ipak uglavnom usmjeriti na sigurnost i pronalaženje najbolje doze za terapiju. Zato će teško moći procijeniti učinkovitost novog virusa, ali vjeruju da će pobošljati snagu imunoterapije.

Očekuje se da će ispitivanje biti dovršeno početkom 2025., a tko zna, možda će do onda biti otvorena i pokoja tvornica cjepiva protiv raka. Hrvatska je svoju kandidaturu za to ionako već istaknula. I tko kaže da nema vizionara na čelu Ministarstva gospodarstva?!

17. travanj 2024 19:08