Tehno
StoryEditor

SpaceX dobiva konkurenciju: Spajaju se britanski satelitski operater OneWeb i francuski Eutelsat

26. Srpanj 2022.

Britanski satelitski operater OneWeb planira udružiti snage s europskim rivalom Eutelsatom u nadi da će zajedno bolje konkurirati SpaceX-u u vlasništvu Elona Muska.

Spajanje će u potpunosti biti obavljeno u dionicama pa će Eutelsat izdati 230 milijuna novih dionica i zamijeniti ih za sve preostale dionice OneWeba, navodi se u priopćenju, objavljenom u utorak.

Dioničari OneWeba i Eutelsata posjedovat će po 50 posto novonastale tvrtke. Tim će se sporazumom tvrtka OneWeb procjenjivati na 3,4 milijarde dolara.

Nakon dovršetka spajanja očekuje se da će zajednička tvrtka ostvariti približno 1,2 milijarde eura prihoda u fiskalnoj godini 2022.-2023., priopćile su tvrtke.

Dominique D'Hinnin i Eva Berneke iz Eutelsata nastavit će obnašati aktualne dužnosti predsjednika i izvršnog direktora u novonastaloj tvrtki, dok će suvlasnik OneWeba Sunil Bharti Mittal biti jedan od vodećih članova uprave.

D'Hinnin je izjavio da će ova transakcija pomoći kompanijama da 'iskoriste značajnu priliku za rast u povezivanju'.

- Ovo spajanje ubrzat će komercijalizaciju OneWeb-ove flote i istodobno povećati privlačnost Eutelsatovog profila rasta - dodao je D'Hinnin.

Izlaz iz financijskih problema

OneWeb želi distribuirati 648 satelita niske zemaljske orbite koji bi pomogli usmjeriti širokopojasni pristup internetu ruralnim područjima s ograničenim pristupom. Trenutno u orbiti ima 428 satelita, koje će sada udružiti s Eutelsatovom flotom od 36 satelita u geostacionarnoj orbiti.

OneWeb, koji se dugo smatrao konkurentom SpaceX-u i njegovom golemom projektu satelitskog širokopojasnog pristupa internetu Starlink te projektu Kuiper tvrtke Amazon, suočio se s financijskim problemima dok je pokušavao velike ambicije pretočiti u održiv ekonomski model. Tvrtka je izašla iz bankrota 2020. godine uz pomoć britanske vlade, koja je u sklopu paketa pomoći uložila 500 milijuna dolara u posrnulu tvrtku.

Na taj startup je utjecalo i zamrzavanje raketnih lansiranja iz Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu, te je bio prisiljen obratiti se SpaceX-u za podršku.

OneWeb se nada da će mu spajanje s Eutelsatom pomoći da uspješnije posluje, a izvršni direktor Neil Masterson taj je potez nazvao  'još jednim hrabrim pothvatom' u pomaganju tvrtki u njezinoj misiji.

- Ovo udruživanje ubrzava našu misiju pružanja povezanosti, koja će značajno promijeniti živote i stvoriti brzorastuću, dobro financiranu tvrtku koja će nastaviti stvarati značajnu vrijednost za naše dioničare - rekao je.

Međutim, ulagače u utorak nisu baš impresionirale vijesti o spajanju pa se dionicama Eutelsata trgovalo po najnižoj cijeni od kraja 2020. godine. Eutelsat je priopćio kako će privremeno obustaviti isplatu dividende.

Transakciju spajanja još trebaju odobriti različita regulatorna tijela, a očekuje se da će biti dovršena do prve polovice 2023. godine. Transakcija isključuje 'poseban udio' britanske vlade koji joj daje pravo glasa uMo pitanjima nacionalne sigurnosti, uključujući sigurnosne standarde OneWeb-ove mreže i mjesta njezinih sjedišta.

05. veljača 2023 03:50