Tehno
StoryEditor

Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

07. Lipanj 2022.
Tim zaposlenika startupa Nobula

Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a stečeno znanje primjenjivije.

Izazovna vremena sa sobom nose snažnu potrebu za prilagodbama. Startupovi svojom fleksibilnošću te inovativnim promišljanjima i realizacijama donose promjene koje olakšavaju život. Startup Nobula donosi promjene u funkcionalnosti, učinkovitosti i izvedbi učenja.

Najbolje ideje rađaju se iz potrebe. Kada odlučite poduzeti nešto u vezi s rješenjem detektirane potrebe više niste promatrač. Tada ste pokretač. Tada ste poduzetnik. Zoran Milas, suosnivač startupa Nobula, ispričao je svoju priču.

image

Zoran Milas

– Nakon završetka studija medicine kao i većina kolega pokušao sam dobiti specijalizaciju što je u devedesetima bilo jako problematično. Zapravo, problem je bilo dobiti bilo kakav posao pa sam jedno vrijeme radio svašta. Nekoliko sam se godina okušao u državnoj službi, vidio kako to nije za mene i narednih više od 10 godina proveo u globalnoj farmaceutskoj kompaniji – priča Milas.

– Po završetku fakulteta shvatio sam kako moram imati dodatan izvor prihoda i tijekom nekoliko mjeseci svladao sam osnove programiranja. Tu se rodila ljubav prema informatici, a tada sam napravio i prve poduzetničke korake – kaže Milas.

U farmaceutskoj industriji Zoran je naučio onaj poslovni dio priče koji mu je bio iznimno koristan za nastavak njegove poduzetničke karijere.

– Posao koji sam radio zahtijevao je česte boravke na domaćim i inozemnim kongresima, simpozijima i različitim edukacijama. Tamo sam uočio kako se tehnologija ne koristi dovoljno. Tako sam vrlo rano pokrenuo prvi neovisni portal za edukaciju zdravstvenih djelatnika. Prvi smo upotrijebili video u edukaciji i prvi napravili potpuno virtualni kongres 2011. godine, a 2012. prvi hibridni kongres – prisjeća se Zoran.

Sljedeća stepenica koju su zamislili (i realizirali) bila je interakcija u edukaciji. Tako su najčešću, ex catedra formu predavanja, pretvorili u sudionicima zanimljiviji, interaktivni oblik.

– Napravili smo prototip aplikacije koja je funkcionirala na velikim, touch screen monitorima i ponudili je tržištu. Reakcija je bila odlična. No u trenutku kada smo mislili kako već imamo proizvod koji će osvojiti ne samo domaće nego i tržište Poljske, Češke i Slovenije, dogodila se pandemija. Sve se zaustavilo u trenu. Tada smo shvatili da se mijenja način na koji funkcioniramo. Odlučili smo krenuti u novom smjeru. Pokrenuli smo startup. Cilj nam je bio razvoj aplikacije koja će moći funkcionirati na bilo kojoj platformi, koja će biti lako skalabilna i koja se može implementirati u postojeće platforme za učenje – govori nam Zoran.

Uz Zorana, startup Nobula Technologies osnovali su Vladimir Šoštarić i Jovo Skorupan, obojica iskusni programeri s dugogodišnjim iskustvom. Danas Zoran, Vladimir i Jovo čine jezgru tvrtke koja okuplja još nekoliko mlađih programera i vanjskih suradnika.

– Razvoj ovakvog projekta je prilično zahtjevan i skup. Za sada se financiramo vlastitim sredstvima, a dijelom i iz custom projekata – o izazovima financiranja kaže Zoran.

Za sada Nobula Technologijes u razvoju ima dvije aplikacije, Nobula Interactive Case (na kojoj rade i namjeravaju raditi još dosta vremena) te svoj novitet Nobula Event, aplikaciju namijenjenu brzom generiranju hibridnih ili virtualnih događaja koju su lansirali ovih dana.

Tipovi događaja koji se mogu pomoću ove aplikacije kreirati su različiti – od kongresa (hibridnih i virtualnih s kombinacijom live i unaprijed snimljenih predavanja), preko simpozija s prijenosom uživo, lansiranja novih proizvoda, online tečajeva s unaprijed snimljenim predavanjima, pa sve do onih s interaktivnim rješavanjem slučaja. Također, ova je aplikacija idealna za održavanje virtualnih i hibridnih sastanaka savjetodavnih odbora.

Prednosti ove aplikacije su brzina, sigurnost, samostalno administriranje te odlična mogućnost brandinga, kažu iz Nobule.

U narednih godinu dana cilj ovog startupa jest doseći prodajne rezultate koji su dovoljni za samofinanciranje što će im olakšati privlačenje novih kolega u tim. Time bi u kratkom roku poslovali na teritoriju Europske unije, a potom i globalno.

– Za pet godina želimo aplikaciju Nobula Interactive Case imati kao standard u edukacijama – kaže Milas.

26. travanj 2024 11:59