Tehno
StoryEditor

Tehnološki divovi trebali bi sudjelovati u troškovima telekomunikacijske mreže EU-a

02. Kolovoz 2022.

Francuska, Italija i Španjolska pojačavaju pritisak na Europsku komisiju da donese regulativu kojom bi se velike tehnološke kompanije prisililo da osiguraju djelomično financiranje telekomunikacijske infrastrukture u bloku.

Po prvi put su vlade te tri države izrazile zajednički stav o tom pitanju.

Europski regulatori u svibnju su objavili da promišljaju trebaju li tehnološki divovi poput Alphabetovog Googlea, Mete i Netflixa preuzeti dio troškova nadogradnje telekomunikacijske mreže.

U zajedničkom dokumentu, čija je kopija bila dostupna Reutersu, vlade spomenutih država ističu da šest najvećih pružatelja sadržaja pokriva oko 55 posto internetskog prometa.

„To stvara specifične troškove za europske telekomunikacijske operatore u smislu kapaciteta, u trenutku dok oni već uvelike ulažu u najskuplje dijelove mreža pete generacije i optike”, navodi se u dokumentu.

U njemu se traži da europske telekomunikacijske mreže i veliki pružatelji internetskih sadržaja plate pravedno podijeljene mrežne troškove. „Pozivamo na zakonodavni prijedlog koji osigurava da svi tržišni igrači pridonose troškovima digitalne infrastrukture”, stoji u dokumentu.

Prema istraživanju koje je objavila lobistička skupina za telekomunikacija ETNO ranije ove godine, godišnji doprinos tehnoloških divova od 20 milijardi eura kojim bi se pokrivao trošak mreža mogao bi dati poticaj gospodarstvu EU-a od 72 milijarde eura.

Međutim, aktivisti za digitalna prava upozorili su da bi prisiljavanje velikih tehnoloških kompanija da plaćaju nadogradnju mreže moglo ugroziti pravila EU-a o neutralnosti telekomunikacijskih mreža, za koja se pribojavaju da bi mogla biti ublažena u dogovoru s tehnološkim divovima u zamjenu za pomoć u financiranju telekomunikacijske mreže.

Bilo kakav zakonski prijedlog trebao bi „osigurati pravednost među korisnicima u skladu s pravilima o neutralnosti mreže, što je temeljno načelo koje apsolutno moramo očuvati”, stoji u zajedničkom dokumentu triju vlada.

03. listopad 2023 12:24