Tehno
StoryEditor

Threads je od sada dostupan u cijeloj Europskoj uniji

14. Prosinac 2023.
Meta Threadsfoto Shutterstock

Metina aplikacija Threads od sada je dostupna i u Europskoj uniji, pet mjeseci nakon što je objavljena u drugim dijelovima svijeta. Podsjećamo, riječ je o aplikaciji koja dolazi kao rival X-u (bivšem Twitteru) Elona Muska i prije nije bila dostupna u EU, koja je poznata po tome da ima stroga pravila u vezi s podacima i tehnologijom. 

Meta se nada da će potaknuti interes za platformu, koja je stekla više od 100 milijuna korisnika u prvom tjednu prije nego što su te brojke pale. Mark Zuckerberg objavio je vijest objavom na Threadsu, pozdravljajući nove korisnike iz cijele Europe.

Glasnogovornik Mete rekao je da je platforma doživjela ‘značajna poboljšanja‘ od lansiranja u drugim zemljama u srpnju. Nedostatak ključnih značajki, poput mrežne stranice i funkcije pretraživanja, pridonio je početnom gubitku interesa korisnika, objavio je BBC.

- Počevši od danas, ljudi u EU-u mogu odabrati hoće li stvoriti Threads profil koji je povezan s njihovim Instagram računom - što znači da će dobiti isto iskustvo kao i svi drugi diljem svijeta - ili koristiti Threads bez profila - rekli su.

Samo tri tjedna nakon lansiranja, Zuckerberg je rekao da je Threads izgubio polovicu korisnika. Otkrivanje novih značajki pomoglo mu je vratiti većinu njih, ali Threads je i dalje manje popularan od X-a i ima puno manje korisnika od TikToka ili drugih Meta usluga - Instagrama i Facebooka.

U EU sa zakašnjenjem

Meta nije službeno otkrila zašto je odgodila lansiranje Threadsa u EU, ali se smatra da je to zbog strogih propisa po kojima je EU poznata. Podsjećamo, glasnogovornik Mete rekao je za The Verge u srpnju da se radi o ‘nadolazećoj regulatornoj neizvjesnosti‘.

EU-ov Zakon o digitalnim uslugama (koji velikim tehnološkim tvrtkama nameće nove odgovornosti) stupio je na snagu u kolovozu. Taj je zakon osmišljen kako bi štitio korisnike na velikim društvenim platformama i uključuje pravila o oglašavanju djeci i zahtjev za tvrtke da budu transparentnije u vezi svojih algoritama s regulatorima.

Threads traži dopuštenje za pristup velikom broju podataka na našim uređajima, uključujući podatke o lokaciji, kupnje i povijest pregledavanja. Trenutačno nije poznato je li aplikacija doživjela značajne promjene kako bi bila u skladu sa zakonima EU-a.

Međutim, u listopadu je Meta najavila da će usluge pretplate biti uvedene u veći dio Europe čime će se ukloniti oglasi sa svih njezinih platformi, što će, kako je rekla, riješiti probleme EU.

Do toga je došlo nakon što je Meta u siječnju kažnjena s gotovo 400 milijuna eura (335 milijuna funti) zbog kršenja pravila EU-a o podacima u vezi s oglasima. Model pretplate ekskluzivan je za osobe u EU-u, Europskom gospodarskom prostoru i Švicarskoj, a nije dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu.

26. travanj 2024 03:24