Tehno
StoryEditor

Twitter strahuje da će Musk korisničku bazu podataka iskoristiti za lansiranje vlastite platforme

13. Srpanj 2022.

Musk na optužbe iz Twittera nije odgovorio službenim priopćenjem već objavom, i to na Twitteru, u kojoj kratko stoji - ‘Oh, kakva ironija. Lol‘

Nakon što je svijet ostao zatečen viješću da ekscentrični multi-milijarder, Elon Musk odustaje od kupovine Twittera, uslijedilo je još potresa. Twitter je, prema pisanju Business Insidera, odlučio tužiti Muska jer je u zadnji čas odustao od akvizicije vrijedne 44 milijarde dolara, ali i u tužbi iznio i jednu zabrinjavajuću tezu.

Naime, iz Twittera su naveli kako im je Musk jasno poručio da ima tri cilja: 'sjediti u upravi platforme, kupiti platformu ili pokrenuti konkurentsku'. Budući da je odbio sjediti u upravi, pa odabrao kupovinu, a onda od nje i odustao, vlasnici smatraju da bi mogao krenuti s realizacijom posljednjeg cilja te doista pokrenuti vlastitu platformu.

Zloupotreba podataka

No, ono što ih tu najviše brine (osim postojanja konkurencije, dakako) jest što je Musk posljednjih mjeseci dobio gomilu korisničke date koju bi sad mogao zloupotrijebiti, odnosno iskoristiti je za ostvarenje vlastitih poslovnih ambicija. Kako stoji u tužbi, Twitter je tijekom pregovora o kupnji u nekoliko navrata dostavljao Musku vrijedne korisničke podatke, a o kolikoj se količini radi najbolje svjedoči podatak da je u jednom navratu dobio jedan bilijun byteova 'sirovih' podataka o korisničkim računima i njihovoj aktivnosti.

Musk je te podatke tražio kako bi ustanovio koliko je 'botova' i spam računa na platformi te tako dobio realnu sliku o korisničkoj bazi platforme koju je kanio kupiti. Odvjetnici Twittera tvrde da su u svibnju tražili uspostavu protokola u vezi dostupnosti informacija timu Elona Muska, ali ih je on onda optužio da skrivaju podatke koji su ključni u procesu preuzimanja.

Platforma je tad morala predati informacije te su sad u strahu da će ih Musk okrenuti protiv Twittera, ali i korisnika. Kako prenosi Business Insider, Musk na optužbe nije odgovorio službenim priopćenjem za medije, već, gdje drugo nego na Twitteru, objavio: 'Oh, kakva ironija. Lol.'

25. travanj 2024 21:41