Tehno
StoryEditor

Ubojito oružje žena: Ruž deaktivira viruse i bakterije u trenu

01. Siječanj 2023.

Navodno ubojito oružje žena – crveni ruž za usne – postalo je kobno i za viruse, bakterije i gljivice otkako su mu španjolski istraživači s Katoličkog sveučilišta u Valenciji San Vincente Mártir dodali brusnicu. Usred pandemije stvorili su antimikrobni ruž koji je prožet antibioticima, ali ne izaziva neželjene posljedice koje se događaju zbog gutanja tih tvari.

Kvaka je u tome, prema istraživanju koje su nedavno objavili u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, što su u običan ruž dodali ekstrakt brusnice, biljke koja sadržava polifenole, mikronutrijente koji sprečavaju aktivnost virusa, bakterija i gljivica. Profesor Ángel Serrano-Aroca, voditelj istraživanja, objasnio je da je ruž sadržavao već mnogo sastojaka koji jačaju zdravlje kože, poput shea maslaca​, vitamina E, provitamina B5, babasuova i avokadova ulja.

Takav ruž ojačan brusnicom dodali su kulturama u kojima su rasli virusi, bakterije i gljivica Candida albicans. Među virusima je bio i surogat SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, a među bakterijama su bile štetne vrste otporne na lijekove kao što su Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Naposljetku su dobili impresivan balzam za usne koji, utvrđeno je, samo minutu nakon kontakta s virusima svakog od njih potpuno deaktivira, a jednako djeluje i na bakterije i gljivice, ali nakon pet sati od kontakta.

24. travanj 2024 04:17