Tehno
StoryEditor

Zabranjuju se kratki domaći letovi - u Francuskoj

11. Prosinac 2022.
Lider arhiva

Francuska je postala prva europska zemlja u kojoj se zabranjuju domaći letovi na kratkim relacijama zbog, naravno, viših klimatskih ciljeva. Gdje god postoji alternativa vlakom koja traje manje od dva i pol sata, francuska je vlada još lani poželjela ograničiti onečišćujući zrakoplovni prijevoz, ali su takvu mjeru osporili Unija francuskih zračnih luka (UAF) i europski ogranak Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI Europe).

Spor je presjekla Europska komisija te početkom prosinca odobrila odluku francuske vlade. U početku će biti zabranjeno letjeti između pariške zračne luke Orly i Nantesa, Lyona te Bordeauxa. Mjera će vrijediti tri godine, a zatim će se morati preispitati. Europsko je povjerenstvo presudilo i da se domaći letovi mogu zabraniti samo ako na određenoj relaciji postoji nekoliko željezničkih linija koje voze svaki dan. Poboljšaju li se željezničke usluge na drugim prugama, mogli bi biti zabranjeni letovi od pariške luke Charles de Gaulle do Lyona i Rennesa, kao i između Lyona i Marseillea.

Hrvatska ne mora strahovati da će itko zabraniti domaće letove iako bi to bilo u skladu s europskim planom Fit 55 za smanjenje emisija CO2 u prometu, čiji je dio smanjenje ovisnosti o zrakoplovstvu. Let između Zagreba i Splita, prema podacima platforme Virail, traje npr. manje od 50 minuta, a putovanje vlakom barem šest sati i tri minute, a u prosjeku čak 13 sati i 56 minuta.

23. travanj 2024 09:43