Tehno
StoryEditor

Zemlje moraju samostalno graditi infrastrukturu za AI

12. Veljača 2024.
AI generativna umjetna inteligencija

Svaka zemlja mora imati vlastitu infrastrukturu za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi iskoristila njezin ekonomski potencijal i istodobno zaštitila svoju kulturu, izjavio je izvršni direktor američkog proizvođača čipova Nvidia.

- Ne možete dopustiti da vam je grade drugi -  rekao je Jensen Huang na Svjetskom summitu vlada u Dubaiju.

Zahvaljujući dominaciji na tržištu vrhunskih čipova za umjetnu inteligenciju tržišna kapitalizacija Nvidije popela se u međuvremenu na 1,73 bilijuna dolara.

Nvidia ‘demokratizira‘ pristup umjetnoj inteligenciji, ustvrdio je šef američke tvrtke, a ‘na vama je da preuzmete inicijativu, aktivirate svoju industriju, izgradite infrastrukturu, što prije‘.

Smatra da je strah od opasnosti koje nosi umjetna inteligencija prenapuhan, naglasivši da su regulatori uspješno utvrdili okvir za nove tehnologije i sektore, poput automobila i zrakoplovstva.

- Nekima je u interesu da plaše ljude novom tehnologijom, da mistificiraju tehnologiju (umjetne inteligencije - op. ur.), da ljudima sugeriraju da ne poduzimaju ništa na području te tehnologije i da taj posao prepuste drugima. Mislim da bi takva strategija bila pogrešna -  rekao je Huang.

U listopadu SAD je uveo nova ograničenja za izvoz određenih skupina čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu. U studenom Nvidia je objavila da surađuje s klijentima u Kini i na Bliskom istoku na pribavljanju izvoznih dozvola za nove proizvode koji bi bili u skladu s američkim propisima.

Glavni izvršni direktor američke kompanije nije u ponedjeljak govorio o toj temi, napominje Reuters.

29. travanj 2024 00:43