Tvrtke i tržišta
StoryEditor

100 najvećih menadžerskih smjena u 2022.: Strani vlasnici najnervozniji

04. Siječanj 2023.

Svaka dvanaesta kompanija s prihodima većim od sto milijuna kuna prošle je godine promijenila predsjednika ili jedinog člana uprave, direktora ili ravnatelja. Posebno su nesigurne bile pozicije u tvrtkama u vlasništvu države i lokalne uprave, gdje je smijenjeno 16 čelnika, ali još su nervozniji bili strani vlasnici, koji su realizirali čak 53 od sto najvećih smjena. Čini se da se globalna neizvjesnost u poslovnom svijetu preslikala i na nesigurne lokalne pozicije najistaknutijih menadžera

Kad najveća kompanija promijeni cijelu upravu, i to zbog ‘zapovjedne odgovornosti‘ u kriminalnim radnjama u kojima je na cijeni plina okrenuta milijarda kuna, može se reći da je godina bila napeta za vrhunske menadžere. Tomu treba dodati podatak da je sto najvećih kompanija u kojima je 2022. smijenjen čelni čovjek ostvarilo više od deset milijardi eura prihoda u prethodnoj godini. Čak je 89 od tih tvrtki među 1000 najvećih, a sve su u klubu ‘100 milijuna kuna prihoda‘.

Dakle, svaka dvanaesta među najvećim kompanijama prošle je godine promijenila predsjednika ili jedinog člana uprave, direktora ili ravnatelja. Nervozne su bile državna i lokalna uprava – smijenile su čelnike u 16 tvrtki, a još nervozniji bili su strani vlasnici, koji su realizirali čak 53 od sto najvećih smjena. Čini se da se globalna neizvjesnost u poslovnom svijetu preslikala i na nesigurne lokalne pozicije najistaknutijih menadžera. Pritom treba spomenuti da u tu računicu nismo uvrstili promjene među članovima uprave i dodjelu odnosno gubitak prokura, nego samo one tvrtke koje su dobile nove čelne operativce.

Novi vlasnici – nove uprave

Dio kadrovskih promjena uslijedio je zbog/nakon preuzimanja. Novi vlasnici katkad ostave dosadašnje uprave, a katkad ih samo dopune svojim ljudima od povjerenja. To se dogodilo u Đuro Đaković Grupi, Zagorje-Tehnobetonu, Vargonu… No češći su modeli promjene predsjednika uprave, uz eventualnu potporu nekih iz stare garniture. S čelne pozicije u Stražaplastici (sadašnji DW Reusablwes Hum) otišao je još jedan menadžerski oldtimer Josip Grilec, koji je u Upravi ili na njezinu čelu bio od 2004. godine. Novog predsjednika Uprave Tadiju Vrdoljaka i novi naziv dobio je i Sberbank, koji nakon preuzimanja od HPB-a posluje kao Nova hrvatska banka. Studenac je kao novi vlasnik na čelo Lonije trgovine postavio Dragana Baškarada (umjesto Krste Tomislava Jarama), slovenski Big-Bang na čelo Sancta Domenice imenovao je Gorana Janičijevića umjesto dotadašnje vlasnice Vesne Ramljak, Svjetlan Stanić na čelo Maraske postavio je svoga provjerenog suradnika Zorana Mabića, vlasnik Ricarda Milan Vrdoljak sam je preuzeo upravljanje nad tvrtkom Orao koju je preuzeo, a nizozemski CME doveo je na čelo RTL-a Hrvatska Stellu Litou iz Grčke…

Smjene zbog uhićenja i afera

Nije samo Uprava Ine, kao i menadžeri povezani s prvoosumnjičenim Damirom Škugorom, promijenjena pod sjenom kriminala. Ostavku je zbog ‘plinskog utega‘ podnio i predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki. Još su dvije državne institucije doživjele promjene zbog sumnji na koruptivna djela, odnosno afera. Još potkraj 2021. na mjesto uhićena ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica imenovana je privremeno Nikolina Tkalčec, koja je godinu dana kasnije otišla ‘na osobni zahtjev‘, a novo privremeno rješenje je Dragan Jelić.

Nakon afera s kanaderima koji su bili na remontu za vrijeme sezone požara smijenjen je direktor Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravko Klanac. Predsjednik GK Grupe Robert Gotić podnio je nakon uhićenja ostavku na svoje izvršne funkcije kako ga tužiteljstvo ne bi moglo držati u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja. S mjesta predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, doduše u mirovinu, otišao je osumnjičenik u aferi s vjetroelektranama Krunoslav Jakupčić.

U sjeni vlasničke bitke za Fortenovu promijenjen je čelni čovjek Jamnice Ivan Čevra. Siniša Mužić došao je iz Roto Dinamica i dobio je ovlasti za vođenje cijele grupe Pića. Fortenova Grupu napustila su i dvojica izvršnih direktora – Ondřej Grich (odgovoran za tehničko rukovođenje te za razvoj i izvršenje informatičke strategije Grupe i njezinih operativnih kompanija) i Andrej Dean (poljoprivreda i Belje plus). Upravo je Belje plus dvaput mijenjalo čelne ljude, baš kao i Končar GIM, Ghetaldus opitka i DW Reusables Hum (donedavna Stražaplastika), a RTL Hrvatska čak triput.

Sve u svemu, 2022. bila je vrlo dinamična za najveće menadžere i uspješna za vrhunske headhuntere. I jednima i drugima smiješi se još jedna izazovna godina.

Kompletan tekst s kronologijom 100 najvažnijih smjena na čelu hrvatskih tvrtki u 2022. možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

21. travanj 2024 14:47