Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[1000 najvećih] Od danas na Liderovom portalu možete pretraživati najnovije podatke o poslovanju najvećih hrvatskih tvrtki

22. Kolovoz 2023.
1000 najvećih na dlanufoto Ratko Mavar
Podaci o poslovanju najznačajnijih hrvatskih kompanija iz Liderove publikacije ‘1000 najvećih‘ koristan su alat svakom poduzetniku i menadžeru. Od danas su dostupni i u digitalnom obliku na Liderovom portalu. Možete ih pogledati na dnu rubrike ‘1000 najvećih‘, odnosno kad izađete iz ovog teksta, tablicu ćete dohvatiti s malo ‘skrolanja‘ nadolje.
 
Brojne su prednosti digitalnih podataka. S nekoliko klikova – upisom naziva - možete pronaći podatke o tvrtki koja vas zanima. Zanimljive su i mogućnosti pretraživanja. Osim prema prihodima (Ina je prva, ali PPD se opasno približio), ovu Liderovu bazu možete pretraživati i prema drugim kriterijima. Tako je jednostavno ustanoviti da praktički svaka druga tvrtka od 1000 najvećih ima sjedište u Zagrebu (499), te da je velikim tvrtkama najsiromašnija Ličko-senjska županija (četiri), ali i da je čak deset tvrtki s liste smješteno u najvećoj gospodarskoj Zoni, u Kukuljanovu.
 
Pretraživanje prema dobiti, odnosno gubitku pokazat će da je najveći dobitaš Ina (398 milijuna eura), i da je slijede tri banke, te da je uvjerljivo najveći gubitak (naknadno) iskazao HEP (779 milijuna eura).
 
I pretraživanje prema broju zaposlenih pokazuje zanimljive rezultate. Konzum plus i dalje je najveći poslodavac sa 9786 zaposlenih (prema satima rada), a slijede tri državna monopolista – HP – Hrvatska pošta (8722), Hrvatske šume (7761) i HEP – ODS (6717). Među deset najvećih poslodavaca je i četvrta državna tvrtka, HŽ infrastruktura (4773 zaposlena), a tu su i dvije tvrtke u vlasništvu grada Zagreba – Zagrebački holding i Zagrebački električni tramvaj (koji ukupno imaju 8569 zaposlenih.
 
U top 10 još su dva trgovca – Plodine i Spar, a jedini ‘uljez‘ u tu državno-trgovačku spregu je Zagrebačka banka na začelju top 10. Možete otkriti da je 18 tvrtki s liste bez zaposlenih. Još 12 tvrtki ima samo po jednog zaposlenog, a jedan od njih, koji radi u splitskoj nekretninskoj tvrtki Mejaši prvi, prijavio je najveću prosječnu neto plaću – 11.424 eura. 
 
 
26. travanj 2024 13:57