Tvrtke i tržišta
StoryEditor

A1 Hrvatska bilježi rast u segmentu poslovnih korisnika i ICT-ja

24. Svibanj 2024.
Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska

Telekom A1 Hrvatska u zadnje dvije godine bilježi dobre trendove i rast u segmentu poslovnih korisnika i ICT-ja, što je jedno od tri glavna područja njihovih investicija, a u 2023. u ICT-ju su rasli 50 posto u odnosu na 2022., istaknuo je u petak glavni direktor A1 za segment poslovnih korisnika Daniel Šimić.

- Očekujemo i nastojat ćemo takve trendove rasta zadržati i u 2024., jer vidimo da potrebe poslovnih korisnika za raznim ICT rješenjima i uslugama rastu, a tu ne investiramo samo u usluge nego i u ljude, kojih u tome sada imamo već više od sto zaposlenih - dodao je na susretu s novinarima Šimić.

Rast je, kazao je, i rezultat povećanja njihovog portfelja ICT usluga, u čemu su tri ključne - data ili podatkovni centar, koji nudi uz ostalo i ‘cloud’ usluge zatim su to usluge za sigurnost te razna smart rješenja.

Trenutno prema riječima direktora odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Siniše Staničića, A1 ima više od 65 tisuća poslovnih korisnika, među kojima oko 1500 velikih tvrtki u Hrvatskoj, dok po sektorima ističe turizam, posebice hotelijere.

image

Siniša Staničić

Puno toga traže i gradovi i općine, posebice razna smart rješenja za parking, zaštitu okoliša i zraka, skladištenje i upravljanje otpadom, vodom i drugim komunalijama, kojima, kaže, ‘dobro dođe jedan integrator koji im to sve može odraditi‘.

Takvo jedno rješenja za parking su, prema riječima načelnika općine Punat na otoku Krku Danijela Strčića, u vrlo kratkom roku izveli u Puntu, te je sad to mjesto spremnije za sezonu. Kako bi se smanjile prometne gužve te mještanima i gostima olakšao pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, odsad je u Puntu na Krku dostupan sustav pametnog parkinga, koji pokriva tri parkirališta na lokacijama Vele vode i Pod topol s ukupno 134 parkirna mjesta.

- Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 posto svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te doprinijeti uštedi energije i smanjenu emisije CO2 - rekao je Strčić.

image

Denijel Bolfan (A1), Ivana Barešić (A1), Daniel Strčić (načelnik Općine Punat)

Iz A1 Hrvatska su, na upit Hine o ukupnom broju korisnika, rekli da su ih u prvom tromjesečju 2024. u mobilnoj mreži imali 2,1 milijun ili oko pet posto više nego u istom razdoblju 2023. godine. U fiksnoj mreži ih je bilo više od 723 tisuće ili ukupno jedan posto više nego lani, a od njih je 311 tisuća korisnika širokopojasnog pristupa internetu, u što se broji i optički i kabelski pristup, i čiji je broj porastao za 5,5 posto.

13. lipanj 2024 08:20