Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Akvizicija One Medicala: Amazon sve jači u zdravstvenom sektoru

22. Srpanj 2022.
Amazon medicalfoto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon objavila je sklapanje 3,49 milijardi vrijednog ugovora o preuzimanju tvrtke One Medical.

Tvrtka čija je glavna usluga pružanje primarne zdravstvene zaštite temelji se na članstvu koja korisnicima, između ostalog, obećava i '24/7 pristup virtualnoj skrbi' , odnosno mogućnost virtualnog zdravstvenog savjetovanja u bilo koje doba dana, a posluje na desetak velikih američkih tržišta te surađuje s više od osam tisuća tvrtki koje svojim zaposlenicima žele priuštiti zdravstvene beneficije.

Kako je jučer u izjavi rekao Neil Lindsay, viši potpredsjednik Amazon Health Service-a, ovaj gigant u području e-trgovine želi postati jedna od kompanija koja će drastično poboljšati iskustvo zdravstvene skrbi u sljedećim godinama.  

Amazon se ranije udružio s tvrtkama JP Morgan Chase i Berkshire Hathaway u pokušaju pružanja boljih zdravstvenih usluga i osiguranja po nižoj cijeni vlastitim zaposlenicima i njihovim obiteljima. Taj projekt, nazvan Haven, ugašen je prošle godine.

Ova akvizicija najnoviji je primjer kako tehnološki div širi svoje djelovanje u zdravstvenom sektoru, s obzirom da je još 2018. godine kupio PillPack online ljekarnu te je nakon toga pokrenuo vlastitu digitalnu ljekarnu u SAD-u.

No ipak, akvizicija One Medicala jedna je od najvećih ikada, a zahvaljujući njima će sada imati pristup fizičkim zdravstvenim klinikama kao i financijskom toku između korisnika i bolničkog sustava.

Posljednjih je par godina zbog pandemije ova tvrtka, usporedno s usponom sektora telezdravstva, bilježila porast potražnje za svojim uslugama, a prema izvješću, One Medical je u prvom tromjesečju ove godine imala 28 posto više korisnika nego prethodne godine, odnosno njih ukupno 767 tisuća.

Mnoge pak plaši što će Amazon imati pristup zdravstvenim podacima korisnika pa pozivaju američki Kongres da što prije usvoji antimonopolsku reformu kako bi spriječili ovog tehnološkog diva, kao i mnoge druge, da zlouporabe svoj položaj na tržištu, jer ovih su se dana visoki dužnosnici u SAD-u složili da treba agresivnije provoditi nadzor tržišnog natjecanja.

26. travanj 2024 11:54