Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Alfa i omega Sardine iz Postira: Iznenada preminuli Mislav Bezmalinović bio je legendarni vaterpolist, ali i izuzetno uspješan poduzetnik

02. Rujan 2024.
Mislav Bezmalinovićfoto CROMA

Vijest o iznenadnoj smrti Mislava Bezmalinovića (58) šokirala je hrvatski sport, a posebno vaterpolo. Srce je izdalo prvog kapetana hrvatske vaterpolske reprezentacije, osvajača najsjajnijih odličja s reprezentacijom bivše države i svojim splitskim Jadranom. No, rijetko se koji medij sjetio da je riječ i o izuzetno uspješnom poduzetniku.

Bezmalinović je više od 20 godina bio u Upravi je postirske Sardine, kompaniju je vodio više od deset godina, i (bio je) najveći suvlasnik s udjelom od 47,5 posto. Upravo je on od Sardine stvorio  najjaču tvrtku na Braču, koja je ujedno i najveći proizvođač na svim hrvatskim otocima. Veće prihode od Sardininih rekordnih 34 milijuna eura u 2023. ostvarili su od otočnih tvrtki samo jedan trgovački lanac (Trgovina Krk), jedan građevinac (GP Krk), jedan prijevoznik (Autotrans) i tri turističke tvrtke (Imperial Riviera, Jadranka Turizam i Sunčani Hvar).

U posljednjih 15-ak godina Sardina je rasla prije svega inzistiranjem na izvozu. Prihodi na domaćem tržištu nikad nisu prešli deset milijuna eura na godinu, a izvoz je porastao tri puta, i sad čini 70-ak posto prihoda.

Drugi Bezmalinovićev poslovni postulat bio je diverzificiranje proizvodnje, o čemu je govorio i u jednom od svojih posljednjih istupa za Bloomberg Adriju.

- Vrlo je bitno što smo diverzificirani jer su u ribarstvu velike oscilacije na godišnjoj razini, što uključuje i velike promjene cijena, primjerice tune na japanskom tržištu gdje oscilacije mogu biti od 30 do 40 posto od godine do godine – rekao i je pojasnio da je Sardina jedina koja radi i na uzgoju tune za japansko tržište te orade i brancina za Europu, proizvodnji konzervirane ribe, a u vlasništvu imaju i ulovnu flotu ribarskih brodova. Kako je istakao, takva raznolikost omogućava da Sardina, kada se uoči da će neka godina u nekom segmentu biti lošija, spusti proizvodnju u tom segmentu i poveća u drugome.

Jedan od ključnih problema s kojima se suočavao, kao i svaki industrijski pogon na Jadranu, bio je suživot industrije i turizma. O tome je govorio i na okruglom stolu o održivosti industrijskog razvoja u Splitu u jesen 2022.:

- Iako smo 2013. godine, zahvaljujući izgradnji novog pogona zadovoljavali sve potrebne standarde što se tiče neugodnih mirisa prilikom prerade ribe i otpadnih voda, mi smo zbog činjenice da naši sumještani žive od turizma uložili dodatna dva milijuna eura kako bi potpuno eliminirali taj utjecaj na okoliš - rekao je tada Mislav Bezmalinović.

14. rujan 2024 00:12