Tvrtke i tržišta
StoryEditor

BAT: Poslovanje u Hrvatskoj generira čak 0,4 posto hrvatskog BDP-a

25. Rujan 2022.
Zvonko Kolobarafoto Ratko Mavar

Studija Oxford Economicsa pokazala je da je tijekom prošle godine BAT hrvatskom BDP-u pridonio s 1,3 milijarde kuna. Svako radno mjesto u BAT-u omogućuje još tri radna mjesta u drugim sektorima

U Zagrebu je u utorak predstavljena studija Oxford Economicsa koja je pokazala da je tijekom prošle godine BAT hrvatskom BDP-u pridonio s 1,3 milijarde kuna, odnosno da je ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo čak 0,4 posto hrvatskog BDP-a.

BAT je na kraju prošle godine imao gotovo 1500 zaposlenika, ali svojim izravnim i neizravnim poslovanjem u Hrvatskoj generirao je još tri puta toliko zaposlenih, pa je zaslužan za ukupno 6071 radno mjesto. Riječ je o poslovima u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i drugim uslužnim sektorima: 700 radnih mjesta podržano je isključivo prodajom BAT-ova portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, a 1200 poslova podržano je kao rezultat potrošnje BAT-ovih zaposlenika, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost BAT-ove nabave od hrvatskih dobavljača u 2021. godini dosegnula je 644 milijuna kuna.

BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čine poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini putem Hrvatskih duhana, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu iz kojeg upravljamo s osam tržišta regije Adria. Ponosni smo što su Hrvatska i naša regija Adria prepoznate kao jedna od regija koje mogu predvoditi BAT-ovu globalnu transformaciju rekao je na predstavljanju studije Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT-ove regije Adria.

Prošle je godine Oxford Economics proveo studiju kojom je utvrdio da je u pet godina od preuzimanja TDR-a BAT postao jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, odgovoran za petinu stranih investicija u zemlju u tom razdoblju. 

20. lipanj 2024 01:09