Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Britanski konkurent kupuje vlasnika tvornice ambalaže u Belišću

08. Ožujak 2024.

Britanski proizvođač ambalaže Mondi objavio je da je postigao načelni dogovor o kupnji domaćeg konkurenta DS Smitha, vlasnika tvornice ambalaže u Belišću, za 5,14 milijardi funti (6,57 milijardi dolara).

Uvjeti sporazuma podrazumijevaju vrijednost DS Smitha od 3,73 funte po dionici. Kupoprodajna cijena veća je za 33 posto od cijene dionice DS Smitha u vrijeme zatvaranja burzovne trgovine 7. veljače, dan prije nego što je Mondi objavio preliminarnu ponudu. Dioničari Mondija bit će vlasnici 54 posto proširene grupe Mondi.

- Povezivanje je uzbudljiva prilika za stvaranje europskog industrijskog lidera u održivim rješenjima ambalaže bazirane na papiru - izjavile su tvrtke u zajedničkoj izjavi.

Proizvođači papirnate ambalaže zapali su lani u teškoće zbog slabe potražnje i niskih cijena. Klijenti su u teškim tržišnim uvjetima praznili zalihe nagomilane u razdoblju procvata elektronske trgovine, uvjetovanog pandemijom.

Mondi i DS Smith još utvrđuju moguće uštede koje bi trebalo donijeti spajanje. Istaknule su tek da će dioničari biti na dobitku, s obzirom na pojačanu izloženost poslovanja strukturnim trendovima rasta u održivom pakiranju i visoki stupanj nadopunjavanja na tržištima.

Nova kompanija bit će vodeći igrač u segmentu ambalaže od valovitog kartona diljem Europe, poručuju.

Proširenu grupu Mondi vodit će i dalje aktualna uprava, s Andrewom Kingom na dužnosti izvršnog direktora i Mikeom Powellom u ulozi šefa financija. Kompanija će zadržati i Philipa Yeau na dužnosti predsjedatelja, a DS Smith očekuje da će u odbor proširene grupe imenovati tri neizvršna direktora.

Osim tvornice u Belišću, DS Smith je vlasnik i Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira iz Zagreba.

27. travanj 2024 05:05