Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Brod sa žitom iz Ukrajine dotegljen na sidrište u Istanbulu, promet ponovno otvoren

02. Rujan 2022.

Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine dotegljen je u petak na sidrište u Istanbulu nakon što se nakratko nasukao i zaustavio promet Bosporom, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka, prenose turski mediji.

Turska državna televizija TRT Haber objavila je da je promet u Bosporskom tjesnacu ponovno otvoren pošto je bio zaustavljen zbog nasukavanja 173-metarskog broda 'Lady Zehme' nakon kvara na kormilu. Brodarska agencija Tribeca rekla je da je operacija tegljenja i spašavanja broda 'Lady Zehma' započela u 21:10 sati po GMT i da je završena u 23:30 sati.

Nitko nije ozlijeđen u incidentu, priopćio je ured guvernera Istanbula. Tijekom nasukavanja, pramac broda bio je oko 150 metara od obale u prometnoj četvrti Bebek, prema svjedoku i podacima Refinitiv Eikon. Podaci o plovidbi pokazuju da je brod u petak ujutro bio na sidru u Mramornom moru, nedaleko od obale Istanbula.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija izvršila invaziju na zemlju 24. veljače i blokirala njene crnomorske luke, podigavši ​​globalne cijene hrane i potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Tri su luke deblokirane prema sporazumu koji su 22. srpnja potpisali Moskva i Kijev, a uz posredovanje UN-a i Ankare. Dosad je prema sporazumu iz Ukrajine izvezeno oko 1,55 milijuna tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda, te omogućeno 139 dolaznih i odlaznih plovidbi.

Ovakvi incidenti rijetki su u slikovitom Bosporu, kanalu koji dijeli najveći turski grad i povezuje Crno more s Mramornim morem i dalje s Mediteranom.

01. prosinac 2022 10:38