Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bundesbank udvostručio prognoze inflacije u Njemačkoj u 2022. i 2023.

10. Lipanj 2022.

Inflacija će u Njemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cijena energije i hrane i poremećaja u lancima nabave, a i u 2023. bit će dvostruko veća no što se dosada očekivalo, izvijestila je u petak središnja banka.

Inflacija će u Njemačkoj ove godine iznositi 7,1 posto, a ne 3,6 posto kao što je prognozirano u prosincu, pokazuje izvješće središnje banke. U 2023. cijene će porasti 4,5 posto, također dvostruko snažnije no što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine.

- Inflacija će ove godine biti još jača no što je bila početkom 1980-ih - rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel, referirajući se na prethodno razdoblje rekordnog rasta potrošačkih cijena.

Snažan cjenovni pritisak proizlazi u prvom redu iz naglog rasta cijena energije i hrane, ali i ako se one isključe, stopa inflacije bila bi znatno iznad prosjeka i iznosila bi 3,6 posto, potaknuta poremećajima u nabavi, ističu u Bundesbanku.

- Cjenovni pritisci čak su i pojačani u posljednje vrijeme, što nije u potpunosti iskazano u aktualnim projekcijama. Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi biti znatno iznad sedam posto - upozorio je Nagel.

Njemačko gospodarstvo porast će pak ove godine dvostruko slabije no što je Bundesbank očekivao u prosincu, za samo 1,9 posto. Prosinačka procjena sugerirala je rast aktivnosti za 4,2 posto. Snizili su i prognozu za 2023, s 3,2 na 2,4 posto.

- Osnovni scenarij projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posljedice neće dodatno intenzivirati - upozorio je Bundesbank.

Ako se rat intenzivira i ako Njemačka ostane bez ruskih energenata, bilo zbog europskog embarga bilo zbog ruske obustave izvoza, inflacija bi mogla biti još veća, a gospodarstvo bi moglo pasti, upozorili su. Gospodarska aktivnost smanjila bi se u tom slučaju u 2023. za tri posto, a inflacija bi iznosila oko šest posto, izračunao je Bundesbank.

05. prosinac 2022 04:10