Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cijene nafte pale ispod 105 dolara, trgovci strahuju od covida u Kini

11. Srpanj 2022.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 105 dolara budući da je među trgovcima ponovo prevladao strah od širenja Covida-19 u Kini i pada potražnje, potisnuvši u drugi plan ograničenu ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila za 2,08 dolara niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 104,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,55 dolara nižoj cijeni, od 102,24 dolara.

Tržišta je na početku tjedna uzdrmala vijest da je Kina u Šangaju otkrila prvi slučaj jako zarazne podvarijante omikrona i da je broj novih slučajeva zaraze u najvećem kineskom gradu poskočio s 52 na 63.

Otkriće nove podvarijante i najveći broj novih slučajeva zaraze u Šangaju tokom jednog dana od svibnja mogli bi dovesti do novog kruga testiranja, što bi naštetilo potražnji za gorivom.

- Tržište samo reagira na vijesti, a najviše pažnje do sada privukla je Kina - rekao je analtičar Commonwealth Banka Vivek Dhar.

Trgovci su i dalje nervozni zbog planova zapadnih zemalja kojima bi se trebale ograničiti cijene ruske nafte. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava da bi nove sankcije mogle izazvati 'katastrofalne' posljedice na globalnom energetskom tržištu.

Tržište je razapeto između straha od moguće obustave opskrbe iz Rusije i prijetnje recesije, konstatiraju analitičari američke investicijske banke JP Morgan.

- Makro rizici sada prijete s dvije strane. Uzvratni udarac u vidu smanjenja ruskog izvoza nafte za tri milijuna barela dnevno uvjerljiva je prijetnja i ako bude realizirana, podignut će cijene sirove nafte na londonskom tržištu na otprilike 190 dolara po barelu - priopćila je banka.

- S druge strane, u slučaju znatno slabijeg rasta potražnje u recesijskim scenarijima cijena sirove nafte iznosila bi na londonskom tržištu u prosjeku oko 90 dolara po barelu u slučaju blage recesije i 78 dolara po barelu u scenariju ozbiljnijeg pada - izračunali su u JP Morganu.

Pitanje je i koliko će još dugo nafta iz Kazahstana stizati iz Kaspijskog naftovodnog konzorcija (CPC), kojim se transportira jedan posto svjetske nafte, budući da je ruski sud u ponedjeljak poništio raniju presudu o obustavi protoka nafte na mjesec dana.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica. Prošle srijede stajao je 114,3 dolara.

02. listopad 2023 13:46