Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Citadel ostvario dobit od 16 milijardi dolara, proglašen najuspješnijim hedge fondom svih vremena

23. Siječanj 2023.

Američki multinacionalni hedge fond Citadel prošle je godine zaradio 16 milijardi dolara profita od investitora, čineći to najveću dobit od hedge funda u povijesti. Ovaj bi uspjeh tvrtku Kena Griffina mogao proglasiti najuspješnijim hedge fondom svih vremena.

Tvrtka upravlja imovinom u iznosu od 54 milijarde dolara, a ostvario je povrat od 38,1 posto u svom glavnom hedge fondu kao i snažne dobitke u drugim aspektima, što je rezultiralo povijesno visokoj dobiti za ulagače nakon naknada. Najveću dobit do sada je ostvario John Paulson 2007. godine, a iznosila je nešto više od 15,6 milijardi dolara

Prošlogodišnja velika rasprodaja državnih obveznica omogućila je vrlo atraktivnu trgovinu za mnoge makro menadžere, pomažući im da ostvare najveće dobitke od početka globalne financijske krize. Citadel je tako prošle godine ostvario ukupnu bruto dobit od trgovanja u iznosu od oko 28 milijardi dolara, što znači da je svojim investitorima naplatio otprilike 12 milijardi dolara troškova i naknada za učinak.

Bolji od Raya Dalia

Dobit od 16 milijardi dolara za ulagače znači da je Griffinov Citadel zamijenio Bridgewater Raya Dalia, koji je sedam godina bio najuspješniji hedge fond svih vremena, na vrhu liste najboljih tvrtki namijenjenih pružanju financijskih usluga. Rekordna dobit ipak dolazi u turbulentnim vremenima za financijska tržišta, no u posljednje su vrijeme, čini se, procvjetali fondovi s više upravitelja kao što su Citadel, Millennium, te mikro fondovi kao što su Brevan Howard i Rokos. 

S druge strane, mnogi su fondovi bili teško oštećeni rasprodajom tehnoloških dionica što je bio rezultat rastućih kamatnih stopa, a najupečatljiviji je bio pad američkog milijardera i osnivača fonda Tiger Global Management Chasea Colemana koji je pretrpio gubitak od 56 posto. 

Colemanov hedge fond bio je jedan od najvećih dobitnika, a prije dvije godine je, s godišnjim profitom od 10,4 milijarde dolara ponosno zasjeo na 14. mjesto na listi najboljih menadžera svih vremena. 

Prema podacima koje je iznijela tvrtka LCH Investments, a prenio Financial Times, zbog naglog preokreta tržišta i činjenici da je ‘ispao‘ iz 20 najvećih, pad Tiger Globala se smatra najvećim godišnjim gubitkom u povijesti hedge fondova.

Na greškama se uči

U svakom slučaju, prošla je godina svakako izmiješala listu najboljih financijskih menadžera, no prema LCH-ovoj listi, 20 najboljih menadžera svih vremena prošle je godine ostvarilo dobit u iznosu od 22,4 milijarde dolara, dok su hedge fondovi ukupno izgubili 208 milijardi za ulagače. 

Millennium Israel Englandera, koji je prošle godine uprihodovao oko 12 posto, zaradio je 8 milijardi dolara za ulagače, a Point72 Stevena Cohena zaradio je 2,4 milijarde dolara zahvaljujući povratu od 10,3 posto. Oba su fondovi s više upravitelja koji mogu zapošljavati desetke ili čak stotine trgovaca. Specijalizirani su za kontrolu rizika brzim smanjenjem izgubljenih oklada, ali povećanjem veličine dobitnih trgovina.

Citadel, koji je teško stradao u financijskoj krizi 2008., ali je očito nešto iz toga naučio stoga je nastavio s prinosima znatno ispred S&P 500. Zato je prošle godine bio u mogućnosti izložiti se riziku kada su mnogi drugi ulagači trčali u zaklon pred kriznim vremenima. Postigao je rekordne rezultate u četiri od svojih pet poslovnih jedinica prošle godine, a sa svojom strategijom fiksnog prihoda koja je ostvarila 32,6 posto trenutno je ispred mnogih specijaliziranih makrofondova.

25. travanj 2024 01:36