Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi snažno porasli, pri čemu je Crobex prekinuo trodnevni negativni niz, a najviše zahvaljujući skoku cijene dionice Podravke za više od sedam posto.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 1,29 posto, na 2.460 bodova, prekinuvši trodnevni negativni niz. Istodobno, Crobex10 skočio je za 2,07 posto, na 1.486 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše Crobexnutris, za 2,45 posto,

Redovni promet dionicama iznosio je 1,94 milijuna eura, što je za otprilike 140 tisuća više nego dan ranije. 

Rast prometa i indeksa ponajviše se zahvaljuje trgovanju dionicom Podravke. Tom dionicom, naime, ostvareno je 1,04 milijuna eura prometa, a cijena joj je skočila čak 7,27 posto, na rekordnih 147,5 eura, pa je ujedno bila i navjeća dobitnica. U posljednje vrijeme ta kompanija često izvještava kako kupuje svoje dionice na tržištu.

S prometom od 222 tisuće eura slijedi dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena stagnirala na 4,33 eura. Stagnirala je i cijena dionice Končara EI, na 178 eura, uz promet od 148 tisuća eura.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a kojom je protrgovano za 93 tisuće eura, a cijena joj je porasla 0,38 posto, na 26,1 euro. Među likvidnijima, najveći pad cijene bilježila je dionica Ilirije, za 3,33 posto, na 23,2 eura.

Kadrovske vijesti iz HPB-a i Ine

Od poslovnih objava, iz Hrvatske poštanske banke (HPB) danas su izvijestili da je zbog isteka mandata sadašnje Uprave Banke s danom 12. rujna 2023. godine, Vlada na današnjoj sjednici predložila Nadzornom odboru Banke ponovno imenovanje Marka Badurine za predsjednika Uprave te Antu MihaljevićaIvana Soldu, Tadiju Vrdoljaka i Josipa Majhera za članove Uprave.

Kako su dalje izvijestili, Nadzorni odbor Banke pokrenut će postupak imenovanja novih članova Uprave te Hrvatskoj narodnoj banci uputiti zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za obavljanje funkcije predsjednika i članova uprave kreditne institucije.  Cijena dionice HPB-a poskupjela je 0,52 posto, na 193 eura, a s prometom iznad 49 tisuća eura uvrstila se u 10 najlikvidnijih.

Iz Ine su, pak, izvijestili da je danas razrješen Nikola Mišetić s pozicije operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina s danom 31. kolovoza 2023., dok je Saša Matić imenovan vršiteljem dužnosti operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina od 1. rujna. Dionicom Ine danas se nije trgovalo.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je cijena njih 15 porasla, osam pala i isto toliko stagnirala.