Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dobri financijski i poslovni rezultati Hrvatskog Telekoma

28. Srpanj 2022.

Usprkos pojačanim makroekonomskim pritiscima Hrvatski Telekom zaključio je prvu polovicu 2022. godine s dobrim financijskim i poslovnim rezultatima, što se odražava u njihovom rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova.

U prvoj polovici 2022. godine organski prihodi rasli su za 0,5 posto na 3,5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

U prvih šest mjeseci organska EBITDA nakon najmova rasla je za 3,2 posto na 1,3 milijarde kuna, pri čemu se rast usporava jer su rastuća inflacija i cijene energenata utjecali na troškove našeg poslovanja u drugom tromjesečju.

U prvoj polovici godine zabilježeno je snažno povećanje organske neto dobiti za 80,3 posto na 301 milijuna kuna. Osim rasta EBITDA-e tome je  pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021. godine. Organska ulaganja iznosila su 773 milijuna kuna i bila su veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Hrvatski Telekom osvojio je nagradu „Best in Test” za najbolju i najbržu pokretnu i nepokretnu širokopojasnu mrežu te su i dalje fokusirani na izgradnju optičke infrastrukture diljem cijele Hrvatske. Pokrivenost FTTH-om u Hrvatskoj dodatno su povećali za 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i pokrivenost 5G mrežom na gotovo 100 gradova i općina.​

Nastavili su provoditi plan održivog razvoja u cijelom svojem ekosustavu ostvarujući ambiciozne ESG ciljeve. U velikom istraživanju Financial Timesa i Statista, koje je analiziralo uspješnost kompanijskih ESG agendi te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i upravljanja Hrvatski Telekom je prepoznat među 4.000 kompanija iz 33 europske zemlje, jer je u analiziranom razdoblju smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova za 68,5 posto, što je treće najbolje postignuće u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji.

Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. godine zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. godinu. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%.

U prvoj polovici 2022. godine proveli su najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili dodatnih 963.530 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 177,6 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 179,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uprava je u srpnju 2022. godine povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti, bez smanjenja temeljnog kapitala dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

Na početku druge polovice godine očekuju pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cijene energenata, što će dodatno nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak korisnika, njihovu industriju i hrvatsko gospodarstvo. 

Nihov cilj u pogledu prihoda ostao je nepromijenjen na razini cijele godine. S obzirom na ubrzanu inflaciju i osobitu nestabilnost povećanja cijena energenata, očekuju dodatni pritisak na troškovnu osnovicu. Prilagođavaju svoja očekivanja u pogledu EBITDA-e nakon najmova te im je sada cilj zadržati je stabilnom i na prošlogodišnjoj razini. 

Nastavljaju pratiti razvoj makroekonomskih događaja kako bi ublažili potencijalni rizik na svoje poslovanje te u zemlji. Međutim, s obzirom na izuzetno nestabilno okruženje spremni su po potrebi dodatno prilagoditi svoje izglede.

- Prvih šest mjeseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti. Navedena postignuća nastavak su našeg pozitivnog zamaha usprkos izazovima nezapamćeno visokih cijena energenata i jedne od najvećih stopa inflacije u povijesti Hrvatske, pri čemu je za očekivati da će učinci inflacije na našu profitabilnost postati još vidljiviji u drugoj polovici godine - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

24. travanj 2024 17:33