Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Drugi tjedan zaredom porasle cijene nafte

29. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se špekulira da bi skupina OPEC+ mogla dodatno smanjiti proizvodnju, s obzirom da se usporava rast zapadnih gospodarstava. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,7 posto, na 76,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,6 posto, na 72,67 dolara. 

Rast cijena drugi tjedan zaredom uslijedio je nakon poruka vodećih proizvođača o opskrbi uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika. U travnju je OPEC+ odlučio smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežio cijene, a saudijski ministar energetike podigao je prošloga tjedna prašinu izjavom da bi trgovci koji špekuliraju s padom cijena ponovo moglo doživjeti neugodno iznenađenje.

To se protumačilo kao signal da će skupina ponovo smanjiti proizvodnju. No, potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak u četvrtak je izjavio da, po njegovom mišljenju, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili smanjiti opskrbu prije samo mjesec dana.

Potporu cijenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD-u tjedan dana prije, za gotovo 13 milijuna barela, što ukazuje na jačanje potražnje na početku ljetne sezone putovanja.

No, rast cijena nafte bio je ograničen jer se ne zna koliko će se usporiti rast zapadnih gospodarstava i hoće li se izbjeći recesija, s obzirom da će zbog visoke inflacije središnje banke zapadnih zemalja vjerojatno nastaviti s povećanjem kamata. Tako je prošloga tjedna nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da inflacija ne popušta dovoljno brzo i da je moguće daljnje podizanje kamatnih stopa.

Njemačko je gospodarstvo, pak, uronilo u recesiju, s obzirom da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom tromjesečju pao drugi kvartal zaredom na kvartalnoj razini.

No, unatoč rastu dva tjedna zaredom, cijene su nafte i dalje u znatnom minusu od početka godine, oko 10 posto.

25. rujan 2023 03:06