Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EIB odobrila zajam talijanskoj grupaciji Danieli, 122,5 milijuna eura ide pogonima u Sisku

19. Prosinac 2022.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam od 350 milijuna eura talijanskoj grupaciji Danieli, korporaciji za gradnju pogona za proizvodnju čelika, od čega je 227,5 milijuna eura namijenjeno pogonima u Italiji, a 122,5 milijuna eura pogonima u Sisku, a procjenjuje da će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta.

EIB-ov kredit će pomoći u promicanju kružnog gospodarstva kroz proizvodnju recikliranog čelika u pogonima Acciaierie Bertoli Safau u talijanskom gradu Cargnaccu u pokrajini Udine i u Acciaierie Bertoli Safau i Sisku.

Riječ je o petoj operaciji u nizu koju su potpisali EIB i grupacija Danieli zadnjih 25 godina, čija ukupna vrijednost doseže 580 milijuna eura.

Financiranje EIB-a pomoći će grupaciji Danieli da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, pridonoseći razvoju inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći i minimlinova. Projekt također ima za cilj poticati prijelaz na kružno gospodarstvo ponovnom upotrebom nusproizvoda i povećanjem uporabe drugih metala iz otpada, navodi se u priopćenju.

Sredstva EIB-a ići će, naime, na projektiranje i stvaranje zelenih tvornica s tri glavna pozitivna učinka, uključujući smanjenje specifične potrošnje energije putem učinkovitosti postrojenja, što omogućuje smanjenje emisija CO2 po toni proizvedenog čelika.

Poticanje kružnog gospodarstva

Među pozitivnim učincima su također poticanje kružnog gospodarstva putem recikliranja otpada za proizvodnju čelika, promicanje odgovornog upravljanja ovom vrstom materijala i ograničavanje emisija stakleničkih plinova. Ponovnim lokalnim korištenjem otpada sprječava se njegov izvoz iz Europe u druge zemlje diljem svijeta, samo da bi se ekstrahirao novi materijal.

Nadalje, glavni pozitivni učinci uključuju i stvaranje novih, stabilnih radnih mjesta, kao i poboljšanje STEM vještina, stoji u priopćenju.

Procjene EIB-a pokazuju da će razvoj inovativnih i naprednih proizvodnih tehnologija te ponovna uporaba nusproizvoda i drugih metala pomoći grupaciji Danieli da znatno smanji svoj utjecaj na okoliš i otvori nova radna mjesta i u Italiji i u Hrvatskoj. Banka procjenjuje da će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta.

- Samo industrija čelika odgovorna je za deset posto globalnih emisija ugljičnog dioksida. Ova operacija pokazuje predanost EIB-a (kao klimatske banke EU-a) i grupacije Danieli razvoju održivijih i inovativnijih alternativa poput proizvodnje recikliranog čelika, pomažući u smanjenju utjecaja na okoliš i očuvanju radnih mjesta u Italiji i Hrvatskoj - rekla je potpredsjednica EIB-a Gelsomina Vigliotti.

- Stalno ulaganje u zelenu, inovativnu tehnologiju za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena glavni je prioritet grupacije Danieli. Ovu predanost nedavno je prepoznala nevladina organizacija Carbon Disclosure Project, koja je drugu godinu zaredom potvrdila naš status predvodnika u području klimatskih promjena u opremi postrojenja - rekla je predsjednica Acciaierie Bertoli Safau S.p.A. i potpredsjednica Danielia Camilla Benedetti.

- U ovom tranzicijskom planu, EIB je važan saveznik i dionik u ostvarivanju Europskog zelenog plana jer djeluje kao pokretačka snaga prema klimatskoj neutralnosti, što ga čini ključnom institucijom na putu rasta i održivosti - izjavila je Benedetti u zajedničkom priopćenju.

24. travanj 2024 03:39