Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Francuska banka Societe Generale prodala poslovanje u Rusiji

11. Travanj 2022.

Francuska banka Societe Generale objavila je u ponedjeljak da je prodala poslovanje u Rusiji zbog nastavljene invazije Rusije na susjednu Ukrajinu.

- Societe Generale prestaje s bankovnim i aktivnostima osiguranja u Rusiji i najavljuje potpisivanje kupoprodajnog ugovora o prodaji cijelog udjela grupe u Rosbanku i ruskih podružnica za osiguranje Interros Capitalu, prethodnom dioničaru Rosbanka - izvijestili su iz francuske banke.

Sporazum bi trebao biti dovršen u sljedećim tjednima i još ga moraju odobriti regulatori. Prodaja će utjecati na kapitalnu bazu francuske banke uglavnom kroz otpis dvije milijarde eura knjigovodstvene vrijednosti ruskih tvrtki i smanjit će stopu adekvatnosti njezinog kapitala s 13,7 na 13,5 posto, što znači da će ostati osjetno iznad propisanog minimuma. 

Utjecaj otpisa bit će ublažen izdvajanjem iz bilance izloženosti Rusiji od 15,4 milijarde dolara i prebacivanjem duga ruskih kompanija na kupca.

Zapadne kompanije žurno napuštaju Rusiju ili smanjuju aktivnosti zbog sankcija koje su Moskvi uvedene zbog njezine invazije na Ukrajinu.

13. travanj 2024 19:47