Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski robni izvoz u ožujku po prvi put premašio dvije milijarde eura u jednom mjesecu

09. Svibanj 2022.

Preko 5,5 milijardi eura iznosio je, prema prvim rezultatima robne razmjene Republike Hrvatske s inozemstvom koje je objavio Državni zavod za statistiku, hrvatski robni izvoz u prvom tromjesječju ove godine. U ožujku je, na mjesečnoj razini, hrvatski robni izvoz po prvi put premašio iznos od dvije milijarde eura. Preciznije, iznosio je 2,12 milijardi eura, što je za 31 posto više nego u ožujku prošle godine.

Najnoviji, iako još uvijek samo preliminarni i malobrojni, podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni u prva tri mjeseca ukazuju na golem doprinos dramatičnog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu na ukupnu sliku izvoza i uvoza. Uz rast robnog izvoza od 37,1 posto u prvom je kvartalu zabilježen i visok rast uvoza (41,8 posto), koji je iznosio gotovo devet milijardi eura. Pri tom je uvoz iz država nečlanica EU-a porastao 78,7 posto, dok je uvoz sa unutarnjeg EU tržišta rastao po znatno nižoj stopi, od 32,3 posto. Naprotiv, izvoz iz Hrvatske značajnije je povećan na tržišta članica Europske unije (43,4 posto), nego na tržišta ostalih zemalja (23,1 posto).

Prema dostupnim podacima, koji se odnose na prva dva mjeseca ove godine, na uvoznoj se strani ističe golem rast (ukapljenog plina) iz SAD-a, čija je vrijednost u samo dva mjeseca dosegla 407,6 milijuna eura, dok je u isto vrijeme lani uvoz iz SAD-a iznosio tek 33,8 milijuna eura. Američki ukapljeni plin ujedno je i odgovor na iznimno visok skok izvoza u Sloveniju (86,2 posto) u prva dva ovogodišnja mjeseca. S vrijednošću izvoza od 470 milijuna eura u siječnju i veljači, Slovenija je početkom ove godine visoko na vrhu vodećih hrvatskih izvoznih tržišta.

23. travanj 2024 22:29