Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski startup za poslovno planiranje prikupio 1,5 milijuna dolara u seed rundi investiranja

14. Veljača 2023.
Farseer tim

Farseer platforma za poslovno planiranje u vlasništvu istoimenog hrvatskog startupa prikupila je u posljednjoj seed rundi investicija 1,5 milijuna dolara. Riječ je o SaaS-u za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku koji automatizira do 90 posto manualnih zadataka u financijskom planiranju za srednja i velika poduzeća. 

Ova runda je bitna za nastavak intenzivnog razvoja proizvoda i tržišta. Nastavaljamo s razvojem mreže partnera koji prodaju i implementiraju Farseer. Fokus će uglavnom biti na CEE ali želimo pustiti i freemium verziju rješenja i za početak dovesti na platformu barem mali broj globalnih korisnika. Dugoročno želimo rast bazirati na proizvodu. Product-led growth je pristup koji koriste neke od najuspješnijih SaaS kompanija popust HubSpota i Atlassiana ‒ rekla je Matija Nakić, suosnivačica i direktorica Farseera dodajući da je era velikih i skupih enterprise rješenja gdje za svaku promjenu trebaš konzultanta gotova. 

Osnivači Farseera su za vrijeme rada u velikim tvrtkama poprilično često morali ‘žonglirati‘ proračunskim tablicama u Excelu, barem tako navode u priopćenju. Alternativa Excelu bio je, za korisnike, kompliciran i nepristupačan enterprise softver bez imalo fleksibilnosti. Softverska rješenja za mala i srednja poduzeća zbog ogromnih količina podataka i velikog broja iznimki u planiranju jednostavno nisu mogla pokriti stvarne poslovne potrebe enterprise korisnika.

Farseer tako zamjenjuje Excel i Google Sheets u slučajevima kada ti alati nisu dovoljni, kombinirajući fleksibilnost proračunskih tablica u Excelu sa snagom velikih enterprise rješenja. Sam proizvod je više-dimenzionalna proračunska tablica s BI (Business Intelligence) funkcionalnostima te omogućuje skupinama korisnika da lako surađuju i provode prediktivno planiranje.

Previše ljudskog potencijala je potraćeno na manualni rad u Excelu. Mi svima želimo omogućiti da izrađuju financijske modele i analiziraju brojke bez manualnog rada. Oduševljeni smo činjenicom da su nas u ovoj misiji podržali Apertu Capital i SQ Capital. Naši klijenti, poslovni partneri i zaposlenici su također sudjelovali u ovoj rundi, što je za nas velika dodatna motivacija ‒ ističe direktorica.

Privukli ozbiljne globalne klijente

Farseerov godišnji prihod od licenci, ARR (annual recurring revenue), je u 2022. godini porastao za 3.8 puta u odnosu na godinu prije. Njihovi klijenti su srednje i velike tvrtke iz cijelog svijeta. Rundu investicija od 1.5 milijuna dolara predvodi američki Apertu Capital, kojem se pridružio i domaći SQ Capital, koji je Farseer podržao i u pre-seed rundi. Osim SQ Capitala, u investiciju su uključeni i klijenti Farseera, s poslovnim partnerima i zaposlenicima, što pokazuje snažnu podršku svih uključenih u rad Farseera.

Tvrtku su 2020. osnovali Zrinko Dolić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Matija Nakić, a u manje od dvije godine od osnivanja pozicionirali su se kao jedan od najznačajnijih konkurenata IBM-u, Oracleu i SAP-u u domeni rješenja za financijsko planiranje i analitiku. 

U Farseeru su u dvije pandemijske godine uspjeli ne samo razviti tehnički izuzetno složen softverski proizvod, nego i privući ozbiljne globalne i regionalne tvrtke kao klijente. Njihov softver koristi jedan od najvećih svjetskih proizvođača luksuznih igračaka za odrasle, švedska tvrtka Lelo, ali i domaći tržišni veterani kao što su Violeta, Hrvatska Lutrija, Plinacro, Mazars, InterCapital i drugi.

Iako je tvrtka nastala u izuzetno nepogodnom trenutku što se tiče globalne ekonomske situacije, u Farseeru su još 2020. uspjeli prikupiti angel investiciju od 100 tisuća eura. 

Farseer svoj softver klijentima prodaje izravno, ali su izgradili i mrežu partnera s kojima surađuju, predvođenu domaćom Poslovnom Inteligencijom i srpskim M&I Systemsom.

27. travanj 2024 07:10