Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tri vodeća telekoma uložila 339 milijuna eura u RF spektar za mobilne mreže

08. Ožujak 2023.

Pet telekoma nadmetalo se u šestotjednoj javnoj dražbi HAKOM-a za radio frekvencijske (RF) spektre potrebne za mobilne mreže, a ukupno će za to platiti 339,1 milijun eura, što je znatno više od očekivanog i prihod je državnog proračuna, ističu iz HAKOM-a, dodajući da su zadovoljni kako je dražba prošla, a prenosi Hina.

Za svaki frekvencijski pojas u nadmetanju su postignute veće cijene od početnih, a za frekvencije na nacionalnoj razini postignut je ukupan iznos nešto veći od 338,9 milijuna eura, dok je za spektar od 3600 MHz koji se dodjeljivao na regionalnoj (županijskoj) razini ostvareno 187,1 tisuća eura, što ukupno čini nešto iznad 339,1 milijun eura.

Nakon provedenog postupka javne dražbe za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne mreže i investicije od 135,3 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini dodijeljeno 2x10 MHz u frekvencijskom pojasu 800 MHz, 2x15 MHz u frekvencijskom pojasu 900 MHz, 2x30 MHz u frekvencijskom pojasu 1800 MHz, 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2100 MHz te 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2600 MHz, navodi se u priopćenju Hrvatskog Telekoma.

Time je Hrvatski Telekom ponovno osigurao najveći udio spektra jer mu je od ukupno ponuđenih 2x270 MHz radiofrekvencijskog spektra dodijeljeno 2x105 MHz.

Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra se dodjeljuju na razdoblje od 15 godina, s početkom važenja od 19. listopada 2024. godine.

image

Kostas Nebis

- Naši korisnici, društvo, gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3 milijuna eura, a HT-ovim osiguranjem najviše spektra korisnici diljem Hrvatske uživati će u mreži još bolje kvalitete i najboljem korisničkom iskustvu. Istodobno s našom značajnom uplatom u državni proračun pružamo ključnu podršku nacionalnim planovima digitalizacije - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Investicijom od 109,28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, A1 Hrvatska osigurala je dugoročne resurse koji će biti osnova za planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina, navode iz A1 Hrvatska u priopćenju.

- Osiguran je spektar u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, koji će omogućiti najbolje korisničko iskustvo, ubrzani tržišni rast, maksimalno nacionalno pokrivanje te time pomoći ispuniti zahtjeve Digitalne agende za Europu. Sam proces javne dražbe koji je provodio HAKOM bio je vrlo kompetitivan što potvrđuje značajno veći prihod države od prvotno planiranih 155 milijuna eura koliko bi sav radiofrekvencijski spektar ponuđen na javnoj dražbi stajao po inicijalnim cijenama - dodaju iz A1 Hrvatska u priopćenju.

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský naglašava da je kompanija spremna investirati značajna sredstva u razvoj telekomunikacijskih mreža i naprednih digitalnih usluga u Hrvatskoj.

image

Jiri Dvorjančansky

- Oduvijek smo predani daljnjem razvoju globalno konkurentnih mobilnih i fiksnih mreža visokih performansi, digitalizaciji te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI). Nakon ulaganja u spektar slijede nove značajne investicije u tehnologiju odnosno modernizaciju i razvoj mreža nove generacije. Strategija nam je sve radijske frekvencije u budućnosti koristiti kao 5G standard kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo te osigurali maksimalnu dostupnost, pouzdanost i sigurnost kako za naše privatne, tako i za poslovne korisnike - rekao je Dvorjančanský.

- Kroz ovu javnu dražbu A1 Hrvatska osigurala je 2x25 MHz u 800/900 MHz radiofrekvencijskom pojasu te 2x65 MHz u 1800/2100/2600 MHz radiofrekvencijskom pojasu, što će omogućiti visokokvalitetne mrežne kapacitete te zadovoljiti sve potrebe rasta prometa korisnika u narednim godinama - dodao je Branimir Marić, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Ulaganjem više od 94,4 milijuna eura u mobilne frekvencijske pojaseve Telemach Hrvatska putem javne dražbe, koju je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), osigurava preduvjete za daljnje unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitetu mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina, počevši od listopada 2024. godine, navode iz Telemacha Hrvatska u priopćenju.

Uz prethodnu javnu dražbu frekvencijskih pojaseva 700Mhz, 3600Mhz, 26GHz ukupna Telemachova investicija u frekvencijski spektar time se penje na više od 120 milijuna eura, dodaju iz Telemacha Hrvatska.

image

Adrian Ježina

foto Saša Zinaja/Nfoto
- Naše će ukupne investicije, koje uključuju akvizicije kompanija i nove frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i optičku mrežu, do kraja godine premašiti 500 milijuna eura. Pored kontinuiranih ulaganja u izgradnju mobilne mrežne infrastrukture te najbrže 10 Giga optičke mreže, nova investicija u mobilni frekvencijski spektar omogućit će nam da nastavimo osiguravati najbolju vrijednost za novac, nudeći korisnicima diljem Hrvatske još bolje i konkurentnije mobilne i fiksne usluge - izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach Hrvatska.

26. travanj 2024 14:18