Tvrtke i tržišta
StoryEditor

INA dobila petu koncesiju za crpljenje nafte i plina u Egiptu

19. Veljača 2023.
INA zgrada upravefoto Ratko Mavar
Koncesija je u partnerstvu s Energeanom dobivena za lokaciju na području naftom bogate Zapadne pustinje, gdje Ina otprije ima udjele u tri proizvodne koncesije. U Egiptu također ima udjel u kopnenom bloku u delti Nila

U ravnopravnome partnerstvu (50 prema 50) s kompanijom Energean Ina je potpisala koncesijski ugovor s Egiptom i egipatskom nacionalnom naftnom kompanijom (EGPC) za lokaciju East Bir El Nus, koja se nalazi na području naftom bogate Zapadne pustinje. Na tom području Ina još otprije ima udjele u tri proizvodne koncesije, a u Egiptu ima još i udjel u kopnenom bloku East Damahur u deti Nila, gdje je nedavno otkriveno veliko nalazište plina i početak proizvodnje očekuje se do kraja ove godine.

Ina je, inače, proteklih godina povećala ulaganja u Egipat, gdje je prošle godine ostvarivala prosječnu proizvodnju ugljikovodika od 1610 barela na dan. U tvrtki ističu da će se novom istražnom koncesijom unaprijediti održivost njezina egipatskog portfelja u partnerstvu s uglednim i poznatim operatorom Energeanom, s kojim je partner i u proizvodnji plina na odobalnom eksploatacijskom polju Izabela u sjevernom Jadranu.

– Egipat je Inino ključno inozemno tržište kad su u pitanju istraživanje i proizvodnja nafte i plina, ondje smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju širimo portfelj u svojoj najvažnijoj regiji u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima, prema kojima ulaskom u projekte poput ovoga želimo nadomjestiti tvrtkine rezerve i zadržati proizvodnju barem na današnjim razinama. Drago nam je što ćemo svoje ciljeve u Egiptu pokušati ostvariti s partnerom s kojim već dobro surađujemo – rekao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

U novu koncesiju u Egiptu Ina i Energean ušli su u ožujku prošle godine i sada, nakon potpisivanja koncesijskog ugovora, može početi istraživanje. Početno istražno razdoblje traje tri i pol godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovor omogućava dvadeset godina proizvodnje.

11. travanj 2024 03:35