Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Istraga o pljački Ine se nastavlja, Filipović sazvao hitan sastanak u Ini

28. Kolovoz 2022.
Ina.hr

Iako su prve informacije nakon jučerašnjeg uhićenja petero osoba zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom govorile o 100 milijuna kuna štete, a potom i više stotina milijuna kuna, HRT saznaje da je Ured za sprečavanje pranja novca od uhićenih blokirao više od 800 milijuna kuna na bankovnim računima i udjelima u investicijskim fondovima, a danas se doznaje da je ukupna šteta Ini dosegnula milijardu kuna.

U jučerašnjoj akciji USKOK-a i policije na meti istražitelja našli su se direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza, prenosi Index. Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjaka uhićenoga na Hvaru.

Ispitivanja USKOK-a se nastavljaju i danas, jer, kako doznaje Jutarnji, istražitelji kod Damira Škugora jučer nisu uspjeli obaviti sve pretrage, pa su te dokazne radnje nastavljene i jutros.

Nakon što USKOK ispita i Škugora, objavit će što točno stavlja na teret osumnjičenima, a očekuje se da će tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Nakon završetka pretraga, policija će Škugora predati pritvorskom nadzorniku, a potom bi i on trebao biti priveden na ispitivanje u USKOK.

Očekuje se da će USKOK danas predložiti određivanje istražnog zatvora vjerojatno za sve obuhvaćene osobe, o čemu će odlučivati nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Škugorov otac Dane, umirovljenik na čijem je računu pronađeno oko 500 milijuna kuna što je i bio alarm za pokretanjem istrage, ispitan je jučer, kao i predsjednica tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Ova je istraga trajala gotovo dvije godine.

HRT javlja da je ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora Ine, sazvao hitan sastanak s upravom Ine u ponedjeljak.

Osumnjičeni su navodno iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu kako bi stekli ogromnu zaradu. Tvrtka OMS Upravljanje navodno je kupovala plin po netržišno niskoj cijeni od Ine preko tvrtke Plinara istočne Slavonije, a onda ga u inozemstvu prodavala po višestruko većoj cijeni. Zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako doznaje HRT, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

20. travanj 2024 08:35