Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ivan Grbešić novi član uprave Saponije

19. Listopad 2022.
Ivan Grbešić novi je član uprave osječke Saponije, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze, naslijedivši na toj funkciji nedavno preminulog oca Mirka Grbešića, osnivača Mepas Grupe. Nadzorni odbor imenovao ga je na mandat od pet godina, a u upravi Saponije se pridružuje predsjednici Dajani Mrčeli koja je na čelu kompanije od studenog 2019. godine. Grbešić mlađi je dosad bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora. Saponia je po prihodima najveća tvrtka u Mepas grupi, lani je ostvarila 673 milijuna kuna prihoda.
 
Osim što je sad prešao na upravljačku funkciju kao član uprave Saponije, Ivan Grbešić je od 2016. član uprave bjelovarskog Koestlina, druge kompanije iz sastava njihove obiteljske grupacije Mepas grupe. U Koestlinu je također dvočlana uprava, a Grbešić je tamo u društvu dugogodišnjeg predsjednika uprave Krešimira Pajića.
 
U preostale dvije hrvatske kompanije iz sastava širokobriješke Mepas Grupe – Kanditu i Brodomerkuru – Grbešićev nasljednik je u Nadzornom odboru.
 
Njegov brat Filip zasad je samo u nadzornim funkcijama Mepasovih kompanija pa je tako u Kanditu zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, a u Brodomerkuru i Koestlinu je član NO-a.
 

Više od milijarde kuna prihoda

 

Podsjetimo, krajem kolovoza je 62. godini života preminuo  poduzetnik Mirko Grbešić vlasnik Mepas Grupe u čijem su sastavu i četiri hrvatske kompanije - osječka Saponia i Kandit, bjelovarski Koestlin i splitski Brodomerkur.
 
Prema podacima o poslovanju Grbešićevih kompanija, sve četiri hrvatske tvrtke zbrojeno lani su ostvarile 1,3 milijarde kuna prihoda i imale više od 1520 zaposlenih. Uz to, Mepas u BIH je u 2021. ostvario 137 milijuna km prihoda i zapošljavao 360 ljudi.
 
Grbešić je 1989. godine osnovao tvrtku Mepas. Na hrvatsko tržište Mepas je ušao 1998. godine preuzimanjem osječke Saponije. Vrijednost akvizicije iznosila je tadašnjih 20 milijuna njemačkih maraka.
 
Nakon te akvizicije slijedila su preuzimanje splitske trgovačke tvrtke Brodomerkur,  bjelovarskog konditora Koestlina i zadarske Maraske. Potonjeg proizvođača bezalkoholnih pića Mepas je nedavno prodao tvrtki Stanić Beverages.
25. travanj 2024 20:20