Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kina otvara fond od 44 milijardi dolara za spašavanje nekretninskog sektora, uključujući i Evergrande

25. Srpanj 2022.

Prezadužena kineska tvrtka za nekretnine Evergrande ovog bi tjedna trebala donijeti preliminarni plan restrukturiranja svojih dugova od 300 milijardi dolara. No, u isto vrijeme iz Pekinga stižu vijesti da država ipak poduzima prvi korak u spašavanju cijelog nekretninskog sektora koji je u krizi.

Naime, kako prenosi Reuters, Kina planira pokrenuti fond za nekretnine kako bi podržala više od desetak poduzetnika, uključujući i Evergrande, koji bi mogao biti vrijedan i do 300 milijardi juana (44,5 milijardi dolara). Tim će potezom Kina pokušati vratiti povjerenje investitora u građevinsku industriju, što je zapravo prvi veliki korak države u spašavanju cijelog sektora o čemu se već mjesecima nagađalo.

Evergrande još od kraja prošle godine nije otplatio sve dugove, a u listopadu prošle godine također im je propao dogovor o prodaji većinskog udjela konkurentskoj kompaniji vrijedan 2,6 milijardi dolara.

Dionice Evergrandea pale su za više od 75 posto tijekom prošle godine i mjesecima su suspendirane iz trgovanja na Hongkonškoj burzi. Sve su te nesigurnosti uplašile investitore koji su još od tada strahovali da će se nestabilnost preliti i u cijeli kineski nekretninski sektor, što se naposlijetku i dogodilo.

Procjenjuje se, naime, da je kineska imovinska kriza prošle godine izbrisala više od trilijun dolara vrijednosti nekretninskog sektora. Iz japanskog financijskog holdinga Nomure danas izvješćuju da od krize Evergrandea 'sve veći broj nekretninskih tvrtki nije uspjelo otplatiti svoje dugove i nastaviti građevinske radove'. Prema podacima šangajske ustanove za istraživanje i razvoj E-house China, riječ je o najmanje 80 nekretninskih tvrtki i više od 200 građevinskih projekata.

Istovremeno, službeni podaci pokazuju da je prodaja nekretnina u Kini u padu 11 mjeseci za redom, što je najduži najduži pad otkako je Kina stvorila privatno tržište nekretnina u kasnim 1990-ima.

Glavni direktori dali ostavke

Međutim, osim što Evergrandeu za vratom sjede rokovi za otplatu tih dugova, dva su im čelnika dala otkaz. Kako piše BBC, glavni izvršni direktor Xia Haijun i glavni financijski direktor Pan Darong podnijeli su ostavke nakon što je interna istraga otkrila da su zloupotrijebili oko 2 milijarde dolara zajmova.

U Evergrandeovom izvješću Hongkonškoj burzi navodi se da su Haijun i Darong dali ostavke zbog svoje 'umiješanosti u dogovor oko zaloga'. U zasebnom priopćenju navodi se da su sredstva 'prebačena i preusmjerena natrag u grupu preko trećih strana te su korištena za opće operacije grupe'.

26. travanj 2024 19:09