Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kineski CATL u Njemačkoj otvorio tvornicu baterijskih ćelija

27. Siječanj 2023.

Kineski proizvođač baterijskih ćelija CATL otvorio je prvu tvornicu u Europi, u njemačkom gradu Arnstadtu, koja bi u završnoj fazi trebala osigurati baterije za 185 do 350 tisuća električnih automobila godišnje.

Tvornica je otvorena u četvrtak, uz planirana ulaganja do 1,8 milijardi eura, rekao je europski predsjednik CATL-a Matthias Zentgraf, ustvrdivši da prvi kreću s masovnom proizvodnjom ćelija u zapadnoj Europi.

U Arnstadtu otvorena je jedna proizvodna linija, a u sljedećim mjesecima bit će otvoreno još pet, najavio je Zentgraf.

Kompanija planira do kraja godine otvoriti 1.800 do 2000 radnih mjesta.

- Imat ćemo gigatvornicu kakva do sada nije viđena nigdje u zapadnoj Europi - rekao je premijer njemačke savezne zemlje Tiringije Bodo Ramelow.

Kineska grupa spada među najveće svjetske proizvođače baterijskih ćelija, a u Europi ih planira proizvoditi i u Mađarskoj.

CATL će ćelijama opskrbljivati europske proizvođače automobila. BMW je priopćio da će biti njihov kupac i da će ćelije koristiti za proizvodnju baterija.

Njemački proizvođači automobila planiraju uložiti milijarde u proizvodnju baterija, ali njihovi projekti još su daleko od puštanja tvornica u pogon, napominje agencija dpa.

24. ožujak 2023 17:27