Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Krunoslav Ris (Lumen Spei): Rasli smo reinvestirajući i prihod trošili na širenje tima te pronalaženje klijenata

25. Svibanj 2024.
Krunoslav Ris

Od svog osnutka 2019. osječka softverska tvrtka Lumen Spei razvijala se koracima od sedam milja. Te godine uprihodila je 38.000 eura, u iduće dvije 97.600 i 129.000 eura, a onda pretprošle i prošle 709.000 odnosno 748.000 eura. Taj je skok u studenome primijetio i Deloitte pa je na svoj popis pedeset tehnoloških ​tvrtki u srednjoj Europi koje najbrže rastu Lumen Spei zbog rasta od 611 posto stavio na sedmo mjesto u kategoriji tvrtki koje treba pratiti.

Posljedica je to odluke osnivača i direktora Krunoslava Risa da se Lumen Spei od prvotne namjere o bavljenju uglavnom poslovnim savjetovanjem pomakne prema proizvodima i uslugama digitalne transformacije, što se pokazalo potpuno ispravnim.

Kulturni proces

Spojivši dvadesetogodišnje iskustvo u tehnološkoj industriji s onim direktora banke, Ris je, naime, poželio izaći iz okvira i ponuditi klijentima nešto novo na tržištu. Dao je tvrtki naziv koji na latinskome znači ‘svjetlo nade‘ kako bi rasvijetlio probleme digitalnoga tunela, krenuvši najprije s digitalnim rješenjima na polju financijske tehnologije (engl. financial technology – fintech) u osmišljavanju mikroservisne arhitekture, no shvatio je da nije dovoljno nuditi rješenja, jer digitalna transformacija nije samo tehnološki nego i mnogo širi, kulturni proces.

image

Krunoslav Ris

– Najveći izazov digitalne transformacije nije sama tehnologija, nego vodstvo, ljudi, organizacijska struktura, kultura i unutarnji mehanizmi. Organizaciji treba pomoći da se prilagodi tehnološkim promjenama i otkrije svoje mogućnosti kako bi bila konkurentna. Jedino rješenje za te izazove, uz pružanje kvalitete i vođenja klijenta kroz transformaciju, bilo je vođenje cjelokupnog postupka digitalne transformacije od početka do kraja. Lumen Spei tada unajmljuje svoj prvi uredski prostor u Osijeku i počinje okupljati mali tim stručnjaka za projektni menadžment, dizajn korisničkog sučelja i iskustva (UI/UX), marketinga i razvoja softvera. Krenuli smo relativno skromno, s mojom ušteđevinom i kratkoročnim pozajmicama na kreditne kartice. Rasli smo reinvestirajući i zarađeno trošili na širenje tima i pronalaženje klijenata. Planiramo dalje širiti vlastita tehnološka rješenja. Danas zapošljavamo mnogo ljudi, imamo urede u Osijeku i Nišu te članove tima u Zagrebu, Novom Sadu i drugim gradovima u susjedstvu. Uz Hrvatsku i Srbiju predstavništva i urede imamo u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Perzijskog zaljeva – opisuje Ris.

Koje sve usluge nudi Lumen Spei, tko su im klijenti, kako posluju te što su im najveći izazovi, ali i poslovni planovi za budućnost, pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
14. lipanj 2024 11:35