Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Maks Udov i Tin Udovč (Herbafarm-Magnolija): Hrvatski šaptači stablima traže strateške partnere ili investitore

24. Veljača 2024.
Tin Udovč, Ivica Tikvić i Maks Udovfoto Boris Ščitar

Za razliku od većine stvari koje se s godinama obezvređuju, stablima se s vremenom povećava vrijednost i pružaju više koristi kako sazrijevaju. Ta činjenica tek je u posljednje vrijeme došla u fokus, s rastom svijesti o klimatskim promjenama, pa mnogi gradovi diljem svijeta intenzivno rade na očuvanju i zaštiti urbanih šuma. Međutim, vlasnik tvrtke Herbafarm-magnolija Maks Udov već je trideset godina posvećen tom cilju. Zbog načina na koji pristupa stablima i spašava ih od umiranja s pravom ga se može nazvati ‘hrvatskim šaptačem drveću‘. Dovoljno je samo poslušati kako govori o stablima.

– Kad čovjek završi na intervenciji kod liječnika, najprije mu se da infuzija. Ako ima problem s rukom i nogom, liječnici ih nastoje spasiti, a ne amputirati. Ako je čovjek u stresu, gleda se kako ga umanjiti. I na kraju, čovjek pokušava zadržati svoj dobar izgled, svoju ljepotu. Pogledajte jedno stablo i vidjet ćete koliko smo slični. Ako se razboli, njegova su infuzija supstrati koje mu dajemo. Ako se grana osuši, tražimo način da je oživimo umjesto da je se odreže. Ako je stablo pod stresom, a vjerujte da ona gradska itekako jesu, mi tražimo način kako mu olakšati. I kad je riječ o ljepoti, ona se u slučaju stabla očitava u njegovoj raskošnoj krošnji, zelenim listovima… A upravo se za to mi borimo svojim radom – objašnjava Maks Udov, osnivač i vlasnik tvrtke Herbafarm-Magnolija iz Zagreba koja se u svojih trideset godina postojanja istaknula nizom projekata projektiranja, sadnje, gradnje i održavanja vrtova.

image

Maks Udov

foto Boris Ščitar

Početak u Hrvatskim šumama

Skupilo se na njezinu popisu referencija svega: od hotela i parkova do aleja, privatnih vrtova, zelenih zidova i terasa. Nitko u Hrvatskoj nikada nije sagradio veći krovni vrt od nje – 3000 četvornih metara na krovu centra​ Green Gold u Zagrebu. Od svega toga silnog zelenila na krovnom vrtu u posljednjih jedanaest godina nije uspjelo, odnosno osušilo se, samo jedno jedino stablo. Očuvanje postojećih stabala područje je kojim se Udov intenzivno bavi posljednjih godina pa je i razvio inovativan proizvod namijenjen za tu svrhu, Herbafertil. Riječ je o poboljšivaču tla, odnosno mješavini supstrata koji se s pomoću biorazgradive jutene vreće stavlja u tlo pokraj stabla kojemu je pao vitalitet kako bi mu se vratio stari sjaj. Herbafertil je, rekli bismo, svojevrsna infuzija za oboljelo stablo.

– Prije sam radio u Hrvatskim šumama, no kako mi je taj posao bio prestatičan, odlučio sam pokrenuti svoju tvrtku. Bavio sam se projektiranjem i izvedbom vrtova i sve češće dobivao sam ponude za nove poslove na usmenu preporuku jer su ljudi vidjeli kako biljke bujaju u projektima koje smo završili. Tako smo spontano razvili Herbafertil, mješavinu supstrata koja poboljšava rast drveća i obnovu mikrobioma tla. To je ujedno prvi od četiri patenta koje smo registrirali – kaže Udov, s kojim u obiteljskoj tvrtki radi njegov sin Tin.

image

Tin Udovč

foto Boris Ščitar

Zašto sve više gradova u Hrvatskoj, ali i Europi, traži pomoć njihove tvrtke te koji su još patenti izašli iz njihovih pogona pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

26. travanj 2024 11:20